Flytta till Lund – en omfattande guide!

Kompisar planerar flytt till lund

Här är en guide för dig som planerar att flytta till Lund för att studera eller arbeta! Vi går igenom varför många väljer att flytta till Lund, vilka områden som är populära att bo på, vart man ska vända sig för att få en bostad, vad man ska vara beredd på att betala för den samt hur du hittar flyttfirma i Lund. En omfattande flytta-till-Lund-guide helt enkelt!

Varför ska man flytta till Lund?

Det finns flera skäl till varför många väljer att flytta till Lund. Frågar man lundensarna själva är det självklart: Lund är Sveriges bästa stad!

Här är några av de främsta anledningarna till att människor väljer att bosätta sig i Lund:

  1. Utbildningsmöjligheter och ett roligt studieliv: Lund är en känd studiestad och Lunds universitet är ett av de äldsta och mest prestigefyllda universiteten i norra Europa. Det finns många utbildningsmöjligheter inom olika ämnesområden, vilket lockar både svenska och internationella studenter.

  2. Livskvalitet: Lund rankas ofta som en av Sveriges bästa städer att bo i när det gäller livskvalitet. Staden har en trevlig och charmig atmosfär med en vacker historisk stadskärna samt grönområden och parker. Det finns också gott om kulturella aktiviteter, evenemang och fritidsmöjligheter att ta del av. Stadens 42 000 studenter sätter också en unik prägel på staden.

  3. Forskning och innovation: Lund är en viktig plats för forskning och innovation, särskilt inom teknik. Många forskningsinstitutioner och företag har sin bas i Lund vilket ger möjligheter till arbete inom dessa områden.

  4. Arbetsmöjligheter: Lund har en diversifierad arbetsmarknad med jobbmöjligheter inom olika sektorer. Utöver forskning och innovation finns det också möjligheter inom offentlig sektor, utbildning och företagande. Staden har ett gynnsamt företagsklimat och lockar till sig många företag och startups.

  5. Goda förbindelser: Du tar dig enkelt till andra svenska städer med bil eller tåg. Köpenhamn och resten av världen är endast en bro bort. Inom Lund är det vanligt att cykla eftersom det går så smidigt. 

Var är bra att bo i Lund?

Lund har flera bra bostadsområden att välja mellan, beroende på dina preferenser och behov. Här är några av de populära och rekommenderade områdena i Lund:

Centrala Lund: Det centrala området är hjärtat av staden och ligger nära universitetet, affärer, restauranger och kulturella aktiviteter. Det är en livlig och levande del av staden, men boendekostnaderna här kan vara högre än i vissa andra områden.

Klostergården: Beläget söder om centrum, nära universitetet och Lunds universitetssjukhus. Det är ett lugnt och grönt område med parker och promenadstråk. Klostergården erbjuder både studentbostäder och vanliga bostäder.

Östra Torn: Ett område öster om centrum, populärt bland studenter och unga vuxna. Här finns både studentbostäder och vanliga bostäder. Östra Torn har närhet till universitetet och har även flera affärer, restauranger och träningsanläggningar.

Norra Fäladen: Beläget norr om centrum och erbjuder en blandning av bostäder, inklusive både lägenheter och villor. Ska du flytta till Lund med barn kan detta vara ett alternativ då områder har flera lekplatser, skolor och grönområden. Här finns också en stor mataffär och goda trafikförbindelser..

Södra Sandby: Detta område ligger strax söder om Lund och erbjuder en mer lantlig atmosfär med närhet till naturen. Det är ett populärt val för dem som söker en lugnare livsstil och har gott om grönområden och friluftsmöjligheter.

Har du koll på din flytt? Få en skräddarsydd flyttplan kostnadsfritt!

Hur får man lägenhet i Lund? 

Är det svårt att hitta bostad i Lund? Ja, det kan vara utmanande att få tag på en bostad i Lund. Speciellt studentbostäder har väldigt hög efterfrågan. Men ge inte upp hoppet! Nedan går vi igenom tips och olika ställen du kan kontakta för att hitta en bostad i Lund.

  • Registrera dig hos bostadsförmedlingar. Följande bostadsförmedlingar förmedlar både studentbostäder och vanliga hyresbostäder i Lund:
    • LKF (Lunds Kommuns Fastighets AB)
    • Boplats Syd
    • Bostadsportal
    • Landskronahem
    • Fastighetsbyrån
    • Privata bostadsförmedlare
    • Tips! Genom BoPoolens webbsida hittar du även fler länkar till både kommunala och privata bostadsaktörer i Lund.

  • Kontakta studentkårer. Om ska bo i Lund som student kan du kontakta studentboenden och studentkårer i Lund. Många universitet har egna bostadsförmedlingar och kan hjälpa till att hitta bostäder eller ge råd om bostadssökande. Några vanliga sajter för studentbostäder är:
    • BoPoolen
    • AF Bostäder
    • Bostadshub
    • K2A

  • Nätverka och fråga runt. Fråga runt bland vänner, kollegor och bekanta ifall de vet om någon som hyr ut en bostad. Ibland kan det finnas lediga bostäder som inte annonseras offentligt, och genom att nätverka kan du få värdefulla tips och kontakter. Om du inte genast hittar en bostad kanske du får bo tillfälligt hos en kompis.

  • Använd dig av sociala medier. På Facebook finns det flera grupper för lägenhetssökande i Lund. Kolla in dem och publicera ett inlägg om att du är bostadssökande!

  • Var inte kräsen. Eftersom det inte är lätt att hitta en bostad hjälper det om du kan vara flexibel gällande dina krav och preferenser på bostaden. Om du är villig att bo lite längre från centrum eller dela lägenhet med andra kan det öppna upp fler möjligheter. Tack vare de goda förbindelserna går det även smidigt att ta sig till Lund om du bor en bit utanför staden.

  • Planera i förväg: Börja leta efter en bostad i god tid innan du planerar att flytta till Lund. Ju tidigare du börjar söka, desto större chanser har du att hitta en passande bostad.

Hur höga är hyrorna i Lund?

Följande priser är riktgivande för vad hyrorna ligger på i Lund. Priset beror såklart på hur stor bostaden är, hur ny den är samt vilket område den befinner sig i.

  • Etta på cirka 30-40 kvadratmeter: 4000-8000 kr/mån
  • Tvåa på cirka 50-60 kvadratmeter: 6000-12 000 kr/mån
  • Trea på cirka 70-80 kvadratmeter: 10 000-16 000 kr/mån

Vad kostar det att köpa bostad i Lund?

Bostadspriserna i Lund varierar beroende på bland annat bostadens storlek, läge, skick och ålder. Enligt Mäklarstatistik gäller följande genomsnittspriser (5/2023):

  • Bostadsrätter överlag: 42 396 kr/kvm
  • Villor överlag: 39 932 kr/kvm

Hur långa är bostadsköerna i Lund kanske du undrar? Det är inte ovanligt att det kan ta mellan 5 och 12 år att få en bostad. Det lönar sig att ställa sig i kö för en bostad i väldigt god tid. Du samlar på dig köpoäng under tiden som du står i kö, och dessa kan vara avgörande när det är fler som vill ha samma bostad.

Vad kostar det att flytta till Lund med flyttfirma?

Priset för en flytt med flyttfirma beror på flera olika faktorer såsom bohagets storlek, distansen mellan den nya och gamla bostaden, flyttdag, behov av tilläggstjänster samt hur mycket flytthjälp du själv kan bidra med. 

Använd dig av flytträknaren för att få ett ungefärligt pris på din flytt till Lund. Det tar bara två minuter! Om du vill ha ett exakt pris rekommenderar vi dig att lämna en offertförfrågan och att jämföra olika offerter.

Detta gör du enkelt via Flyttjakt. Lämna en gratis offertförförfrågan här för att få en lättare flytt.

Lycka till med flytten till Lund!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips