Deposition vid flytt – allt du behöver veta!
När du ska flytta in i en hyreslägenhet kommer du att betala en deposition. I denna artikel har vi sammanfattat allt du behöver veta om depositionsavgiften! Allt från vad det egentligen är, hur stor summan är och i vilka fall du kanske inte får tillbaka den summan.
Vad är deposition?
En deposition är en säkerhet i form av pengar som hyresgästen betalar till sin hyresvärd i samband med inflyttningen till den nya bostaden. När hyreskontraktet upphör betalar hyresvärden tillbaka hela summan till hyresgästen, förutsatt att vissa krav uppfylls. Vanligen ska hyresgästen betala hyresgarantin innan nycklarna till bostaden överlämnas. Längre fram går vi igenom i vilka fall hyresvärden har rätt att behålla en del eller hela depositionen.
Syftet med en deposition är att trygga hyresvärden ifall den anser att hyresgäster har brutit mot sina förpliktelser. Några exempel på detta kan vara att lägenheten lämnas i dåligt skick, att flyttstädningen inte har utförts eller att hyresgästen inte har betalat alla hyror. Tack vare depositionsavgiften riskerar inte hyresvärden att bli med stora utgifter.
Deposition är ett civilrättsligt avtal som inte följer specifika regler eller lagar. Därför styrs avtalet helt och hållet av det som hyresvärden och hyresgästen kommer överens om. För att undvika missförstånd och sura miner är det viktigt att skriva ett skriftligt avtal för vilka saker som hyresvärden får använda depositionen till.
Se till att få depositionsavgiften skriftligen och spara även kontoutdraget för betalningen av depositionen för att kunna bevisa det.
Du kanske också är intresserad av det här?
- Guide om lägenhetsbesiktning
- Rutavdrag för flyttfirma och flyttstädning
- Att jämföra hemförsäkringar
- Flyttstädning checklista
Jobbigt att planera flytten? Vår flyttplanerare hjälper dig!
Hur stor är depositionsavgiften och vad täcker den?
Det finns ingen allmän regel kring hur mycket man ska betala i depositionsavgift, men vanligen är det en summa som motsvarar 1-2 månadshyror.
När du som hyresgäst flyttar ut ur lägenheten har du rätt att få tillbaka den summa som du har betalat i depositionsavgift så länge du har betalat alla hyror, avgifter och att lägenheten lämnas över i gott skick. Normalt slitage är inte en orsak till att hyresvärden skulle få minska på depositionen. Till normalt slitage hör till exempel hål i väggen efter hyllor och tavlor samt mindre repor i golvet.
I Hyreslagen kan du läsa mer om hyresgästens rättigheter och skyldigheter för att hålla bostaden i bra skick.
I följande fall kan hyresvärden välja att behålla en del eller hela depositionsavgiften:
- Om hyresgästen har orsakat skador i lägenheten. Hyresvärden måste i detta fall kunna bevisa att skadorna har uppkommit under hyresgästens hyrestid. Därför är det viktigt att meddela om alla eventuella fel redan innan du flyttar in och se till att detta finns dokumenterat skriftligen.
- Flyttstädningen är bristfällig eller inte utförd alls. I detta fall kan hyresvärden använda en del av depositionen för att täcka flyttstädningens kostnader.
- Hyresgästen har inte lämnat tillbaka alla nycklar som hör till bostaden.
- Det finns obetalda hyror eller andra avgifter.
I samband med att du flyttar in i hyreslägenheten är det bra att tillsammans med hyresvärden gå igenom bostaden och skriva upp eventuella brister eller skador. Det är även bra att diskutera om hurdan slutstädning som krävs vid utflyttning. På detta sätt kan ni undvika oklarheter och depositionen kan betalas tillbaka utan problem.
Behöver du hjälp med flytten?
Visste du att du kan spara upp till 40% genom att jämföra flyttfirmors offerter? Vi vet att det kan vara jobbigt och tidskrävande att kontakta flera olika flyttfirmor för att be om en offert. Vi hjälper dig att spara tid, energi och pengar genom att förmedla din offertförfrågan till flyttfirmor runtom i landet. Du kan sedan enkelt jämföra offerter och välja den offert som passar din flytt bäst.
Psst! Du vet väl att det är gratis att jämföra flyttfirmor via oss?