Hyresgästens rättigheter – Ha koll på detta när du flyttar till en hyresrätt!

Har du koll på hyresgästens rättigheter och skyldigheter? Eller vad din hyresvärd har rätt att förvänta sig av dig? Vi kommer att gå igenom viktiga saker att tänka på från det att du skriver på kontraktet och flyttar in tills att du flyttar ut ur hyresrätten. 

Hyresgästens rättigheter vid inflyttning

Hyreskontrakt. Det är väldigt viktigt att du tecknar ett skriftligt hyreskontrakt och att du får en kopia på det. Även om ett muntligt kontrakt i princip väger lika mycket, är det alltid bäst med ett skriftligt.

Ta reda på vilken dag du får flytta in. Ibland kan du också få flytta in tidigare än planerat ifall du och den förra hyresgästen kommer överens om det. Ofta brukar man flytta in vid månadsskiftet, och du har rätt att flytta in kl.12 den dag hyreskontraktet börjar gälla. Om det är en helgdag, är det första dagen därefter som gäller.

Besiktning av lägenheten. Hyresvärden ska besikta lägenheten och skriva ett besiktningsprotokoll innan du flyttar in. Du kan be om att få en kopia av besiktningsprotokollet. Det lönar sig också att kontrollera lägenhetens skick själv, och att fota eller filma hur lägenheten ser ut när du flyttar in. Meddela även hyresvärden genast om du lägger märke till skador som inte finns med i protokollet. Du har också rätt att kräva att lägenheten ska vara grundligt städad när du flyttar in.

Vad gäller då du bor i en hyresrätt?

Hyresrätt och sambo. Du kan dela din hyresrätt med din sambo, och även om din sambo skulle flytta in senare än du, är du inte skyldig att meddela om detta till hyresvärden. Dock kan det vara bra att meddela om ifall ni vill ha båda namnen i trappuppgången och på brevlådan. 

Vad gäller för hyran? Du ska betala din hyra inom utsatt tid. Om det uppstår skador eller fel i lägenheten som påverkar din möjlighet att använda bostaden har du rätt till sänkt hyra.

Får jag ha husdjur i lägenheten? I princip får inte hyresvärden neka dig från att ha “vanliga” husdjur såsom hund eller katt. Hyresvärden måste ha särskilda skäl för att få förbjuda husdjur. Du behöver alltså inte fråga hyresvärden om lov för att ha husdjur i lägenheten.

Underhåll i lägenheten. En väldigt bra sak med att bo på hyra är att hyresvärden ansvarar för att se till att lägenheten är i gott skick. Om det behövs nya vitvaror eller om väggarna måste målas eller tapetseras, behöver du inte tänka på det.

Får man måla om hyresrätten? Sedan får du såklart måla om lägenheten ifall du vill. Tänk bara på att göra det proffsigt och att inte använda extrema färger. Du får också sätta upp hyllor och tavlor på väggarna. Men tänk på att ovanligt många eller stora hål kanske inte räknas som normalt slitage och därför kan måsta åtgärdas när du flyttar ut.

Rätt att använda allmänna utrymmen. Som hyresgäst har du rätt att använda eller boka allmänna utrymmen såsom tvättstuga, innergård, källare, vind och bastu.

Hyresgästens rättigheter och skyldigheter vid utflyttning

Vad är normalt slitage? Normalt slitage är mindre brister som lätt kan komma under tiden man bor i lägenheten. Borrhål i väggen och mindre repor i golvet räknas som normalt slitage. Detta är alltså inget du som hyresgäst behöver ersätta eller åtgärda när du flyttar ut. Om det finns större brister i lägenheten kan du bli ersättningsskyldig. Exempel på dessa brister kan vara söndriga fönsterrutor eller sprickor i handfat.

Vad är uppsägningstiden för hyresrätter? Det kan bero lite på hurdant hyresavtal du har. Om du har ett tillsvidareavtal är uppsägningstiden tre månader. 

Måste man flyttstäda sin hyresrätt? Ja, det är hyresgästens skyldighet att flyttstäda lägenheten innan utflytt.

Fota och filma lägenheten innan du flyttar ut. På det sättet kan du motivera eventuella påståenden om bristfällig städning eller skador.

Hur kan Flyttjakt hjälpa dig att flytta till en hyresrätt?

Vi kan hjälpa dig att hitta en flyttfirma som kan hjälpa dig med flytten. Genom oss kan du lämna en offertförfrågan och sedan jämföra upp till åtta offerter. Om du genast vill ha ett prisestimat på din flytthjälp, kan du använda vår flytträknare.

Tips! Läs vår flytt-checklista för att ha koll på allt som ska göras före, under och efter flytten.

Lycka till med flytten!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips