Flyttersättning – kan jag få ersättning?

Ska du byta arbetsort och funderar om du kan få flyttersättning för detta? Vi går igenom vad du kan få flyttersättning för om du flyttar själv eller bokar flyttfirma

Flyttersättning från arbetsgivare

Om du flyttar till en annan ort på grund av arbete kan det finnas möjlighet till flyttersättning. Vissa arbetsgivare betalar ersättning för utgifter i samband med flytt. Ersättningen för flytt utgifter är skattefri och fungerar som ersättning för utgifter för packning, transport och uppackning av ägodelar. Arbetsgivaren kan stå för transporten av ett flyttlass som väger upp till 15 000 kilo. Det kan vara att dina och dina familjemedlemmars resekostnader också ersätts. 

Utgifter som inte räknas är utgifter för dubbel bosättning och hemresor. Därtill innefattar flyttersättning inte heller förlust vid försäljning av bostad. Flyttersättning är skattepliktig om flytten beror på privata skäl. 

Du kan läsa vidare om ämnet på Skatteverkets-sidor. Kom ihåg att ovannämnda saker inte nödvändigtvis gäller för dig. Hurdan flyttningsersättning man får beror på arbetsgivare, anställningen samt till stor del orsaken till flytten. Diskutera om detta med din arbetsgivare för att vara säker på vilka flyttersättningar du har rätt till.

Hur får man flyttersättning?

Det finns möjlighet att få flyttningsersättning om byte av arbetsort sker utan egen önskan eller om du övergår till en organisatoriskt högre anställning hos arbetsgivaren eller inom myndighetsområdet. Du kan också få ersättning för flytt ifall arbetsgivaren anser att det finns särskilda skäl att betala flyttersättning.

Utnyttja flyttningsersättning då du bokar flyttfirma

Eftersom din arbetsgivare eventuellt står för transporten av ditt bohag behöver du inte bekosta en flyttfirma själv, såvida ditt flyttlass inte överskrider vikten på 15 000 kilo. Dock gäller inte viktgränsen ifall arbetstagaren flyttar utan egen önskan. Arbetsgivaren måste godkänna flyttfirman innan flytten sker.

För att enkelt och snabbt hitta en flyttfirma kan du använda dig av Flyttjakts jämförelsetjänst. Genom att lämna en offertförfrågan till oss kommer du att nå flyttfirmor runt om i hela landet! Våra användare får i genomsnitt sex offerter, så du kommer säkert hitta en flyttfirma via oss som lämpar sig för din flytt. Du kan jämföra flyttfirmorna på basen av deras offerter samt recensioner av tidigare kunder. Ifall du hittar en flyttfirma som passar dig så kan du lätt komma överens du flyttens detaljer med flyttfirman. Du har dock ingen skyldighet att köpa och det är gratis att använda tjänsten.

Varför vänta? Ta reda på vad flyttfirman för din flytt befiner dig genom att lämna en offertförfrågan idag!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips