Hyra skåpbil för flytt – tips från experten

Det är förmånligt och enkelt att hyra en skåpbil för flytt. Speciellt i större orter kan man få tag på en skåpbil med kort varsel, till och med mitt i natten.

Ja, dagens teknologi hjälper också den som hyr ut skåpbilar. Vissa uthyrningsföretag använder sig av sifferkoder så att man självmant kan hämta skåpbilen. Du är alltså inte beroende av öppethållningstider och betalningen sker via nätet.

Bekvämt visst?

Men vi vill vänligt ändå påminna att du behöver någon som kan köra bilen, någon som kan hantera ett större fordon möjligtvis även på platser med lite utrymme. Det skulle inte vara kul ifall något skulle gå sönder, antingen under resan, i bilens bagageutrymme eller själva hyrbilen.

Om en olycka sker kan det plötsligt bli väldigt dyrt. Självrisken för även den minsta skåpbilen ligger vanligtvis på över 10 000 kronor. Med dessa pengar skulle man kunna bekosta även en större flytt med hjälp av en flyttjänst. Att använda en flyttfirma är bekvämt och allt vanligare i Sverige.

Skåpbil och chaufför

Vill du komma enklare undan och undvika ansvaret för skåpbilen om den går sönder? Då kan du hyra en skåpbil med chaufför.

Chauffören tar ansvar för skåpbilen och då behöver du inte stressa över att vara ansvarig över fordonet. Därtill så får du nästan som på köpet hemleverans av skåpbilen och bortförande av den samt bränsle.

Var kan man hyra skåpbil? Det finns flera aktörer i Sverige som erbjuder tjänster av detta slag men det kan vara jobbigt att be om individuella erbjudanden från dem.

Därför rekommenderar vi att du lämnar en offertförfrågan med hjälp av Flyttjakt.nu:s blankett. Du får erbjudanden till din e-post redan inom ett dygn, de första brukar komma inom en timme. Det bästa är att det kostar ingenting att fråga efter erbjudanden och du behöver inte binda dej till något.

Vad kostar det att hyra skåpbil?

Behöver du en skåpbil för endast en kort tid? Då kanske det skulle vara ett alternativ att hyra en skåpbil för några timmar och inte för ett dygn.  I detta fall börjar uthyrnings priserna vanligtvis från 500 kronor för 0-5 timmar beroende på bil (+bränsle).

Hyrespriset inkluderar vanligtvis ett visst antal kilometer som är lämpliga för stadskörning. Ytterligare kilometer debiteras separat och priset varierar beroende på uthyrningsföretag och fordonet.

Kom ihåg att reservera tid för den sista tankningen före du lämnar tillbaka hyrbilen.

Hyra skåpbil för ett dygn

Det är en bra idé att reservera bra med tid när man flyttar in, jag rekommenderar därför att hyra en flyttbil för en lite längre tid än vad du tänkt dig. Det är också billigare per timme att hyra för en längre tid en flyttbil. Till exempel kan priset för att hyra en skåpbil för en dag börja med mindre än 1000 kr och då är det inte många kronor per timme.

När du flyttar längre bort och gör en längre resa med flyttbilen, beakta körsträckan i hyresavtalet. Hyran inkluderar ofta en viss körning, t.ex. 100 km, och att ytterligare kilometer debiteras separat. Kontrollera detta för det skiljer sig från fall till fall.

Ska du köra utomlands med hyrbilen? Om du kör utanför Sverige med flyttbilen måste du meddela om detta åt uthyrningsföretaget i förväg. Till exempel kan det vara att försäkringen på bilen inte är giltig utomlands utan ett separat avtal.

Hyra en skåpbil eller en transportfirma?

Ifall du är villig att anstränga dig, har bärhjälp och vet hur man hanterar ett större fordon så kan hyrning av skåpbil vara ett bra alternativ för dig. När det kommer till kritan så är flytt på egen hand spännande och du och dina vänner får på köpet en hel del motion.

Om du istället värdesätter enkel och pålitlig flytt, använd dig av ett transport- eller flyttföretag. De kommer med ett fordon av lämplig storlek som passar din flytt, vare sig det är en skåpbil eller lätt lastbil eller större lastbil, samt med skicklig personal som hjälper dig. Det förmånliga priset kan överraska och flytten fixas på en och samma gång.

Oavsett vilket alternativ du väljer så rekommenderar vi att du tar reda på vad det skulle kosta att anlita en flyttfirma. Du kan lämna enkelt en gratis offertförfrågan till alla flyttfirmor och sedan i lugn och ro gå igenom offerterna samt deras recensioner.

Checklista för att hyra skåpbil

Kom ihåg åtminstone dessa saker när du hyr en skåpbil.

  • Hitta en skåpbil med storlek som passar dig bäst (Storlek på bilar
  • Kontrollera hur många kilometer ingår i priset
  • Om du planerar att lämna landet, kom ihåg att separat avtala om det med uthyrningsfirman
  • Fotografera befintliga skador på skåpbilen före du tar emot den
  • Om du behöver en dragkrok, se till att nämna om det i förväg
  • Fyll tanken innan du återlämnar bilen
  • Ta också bilder av bilen när du returnerat den
  • Se även: artikel om att hyra flyttbil

Att ta bilder är ett bra sätt att undvika problem och missförstånd när det kommer till eventuella skador på skåpbilen. Bilder tagna före och efter att du hyrt skåpbilen fungerar som bevis. Du ska inte behöva ta ansvar över skador som orsakats av någon som tidigare hyrt bilen.

Ta gärna även del av vår populära och omfattande flytt-checklista, så att du har koll på de viktiga sakerna som ska göras före flytten och minska din stress.

Vi önskar dig lycka till med flytten!

Vilma från Flyttjakt.nu-teamet

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips