Flyttkartonger

Innan du flyttar, behöver du packa ner alla dina saker för att kunna så enkelt och smidigt som möjligt utföra flytten, därför finns det flyttlådor! Det finns olika slags för flyttlådor som flyttlådor gjorda av plast och bananlådor, men en klar favorit är flyttkartonger. Flyttkartonger är lätta att handskas med och kan hålla flera flyttar, så länge man använder dem på rätt sätt. Dessutom är de perfekta att använda till exempel på vinden som förvaringslådor. Flyttkartonger går att köpa både i butik och på nätet, men du kan även få dem från flyttfirmor. Vi ska se närmare på vilka positiva sidor det finns med flyttkartonger, vad deras pris är och varifrån du kan köpa dem.

Varför välja flyttkartonger?

Materialet: Flyttkartonger är extra bra i och med att de är oftast gjorda av papp, vilket gör att de är i sig själv lätta i vikt. I regel rekommenderas det att välja en flyttkartong med flera lager wellpapp, så att de är så hållbara som möjligt. Kom ihåg att papp inte tycker om för mycket fukt eller vatten, försök hålla dem torra för att utnyttja dem maximalt! 

Handtag: De har handtag så de är enkla att lyfta. Utan handtag kan det bli väldigt jobbigt att lyfta dem, speciellt när det kommer till lådor med tyngre innehåll.

Går att stapla: Bra flyttkartonger går att stapla enkelt på varandra både som tomma och fyllda. Detta gör att det sparas utrymme både i flyttbilen och i lägenheten. Ett tips är att lägga de kartonger med högst vikt längst ner och de lättare ovanpå.

Lätt att markera innehållet: Det kan vara bra att skriva på flyttlådan vad den innehåller, så har du enklare att veta vad lådan innehåller och vart den ska i det nya hemmet. Vi rekommenderar även att skriva tydligt på ifall den innehåller något som är extra ömtåligt, som till exempel kärl, så man vet att vara extra försiktig med den lådan.

Håller vikt:  Trots att materialet inte är lika hårt som till exempel plast, håller lådorna mycket vikt, så länge du fördelar innehållet jämnt på kartongens botten. I genomsnitt håller en flyttkartong upp till 40kg, men alltid behöver man inte fylla den helt full. Ta även i beaktande hur mycket du själv orkar bära i och med att man brukar måsta gå mycket av och an under flytten, både lasta in och ut och möjligen gå i trappor. Ett tips är också att fylla halva lådan först med tyngre saker som böcker, och andra halvan med lättare saker som till exempel textiler.

Återanvändbara: Så länge du använder kartongerna på rätt sätt, går de att använda flera gånger om. Mellan flyttarna fungerar de utmärkt som förvaringslådor att ha i lägenheten, källaren eller på vinden. 

Flyttkartonger går att vika ihop: Ifall du inte har behov av förvaringslådor eller har tillräckligt med plats, kan du vika ihop kartongerna så att de blir platta, då tar de mycket mindre utrymme och de är smidiga att förvara.Det finns andra alternativ än kartonglådor, som du kan läsa mera om här.

Hur mycket kostar en flyttkartong?

Flyttkartongens pris varierar beroende på varifrån du köper dem. Du kan hitta billiga flyttkartonger för 5kr men det finns även dyrare som kan kosta upp till 40kr styck. Bara för att vissa är dyrare behöver det inte betyda att de är bättre, men det kan vara bra att kolla upp hur mycket vikt lådan håller, hur många lager wellpapp det är och har den till exempel handtag och ett lock. Många säljer även flyttkartonger för billigare ifall du köper ett paket med flera stycken av dem, vilket är bra eftersom man behöver oftast mera än endast en låda vid flytt.

Flyttkartongens storlek

Det finns olika storlekar på flyttkartonger. En standard flyttkartong har oftast en storlek kring 58 x 42 x 34 cm, men måtten kan variera. Det finns även special flyttkartonger som är menade till exempel för tavlor, speglar, glas eller kläder som hänger på galgar.

Varifrån kan man flyttkartonger köpas?

Flyttkartonger finns att köpa både i butiker och på nätet. Exempel på varifrån du kan köpa flyttkartonger är:

  • IKEA
  • Biltema
  • Clas Ohlson
  • Byggmax
  • Jula
  • Pelican
  • Bauhaus
  • Rusta

Det går även att hyra eller köpa flyttkartonger från flyttfirmor. Fråga gärna i samband när du lämnar en offertförfrågan för flytthjälp, så har du ett mindre stressmoment att tänka på inför flytten. Många flyttfirmor hjälpen även med själva packningen. Lämna en offertförfrågan här

Kika även gärna på vår artikel gällande hur du ska skydda din bostad och ägodelar vid flytt, för att minska olyckor och därmed flyttstress.

Vi önskar dej lycka till med packningen och flytten!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips