Flytt till första lägenheten – checklista

nycklar till första lägenheten

Alla flyttar vi någon gång till vårt första egna hem. Det kan ses som det första seriösa förhållandet – ett stort steg i livet som är spännande, roligt och men samtidigt lite läskigt. Vad ska man tänka på då man flyttar till den första egna lägenheten? Vilka avtal och försäkringar måste man teckna och vad måste man tänka på gällande själva flytten? Behöver man flytthjälp eller fixar man flytten själv? Det är mycket att tänka på, men vår “första lägenheten checklista” gör det lite enklare!

Första lägenheten checklista

Då du flyttar till första egna lägenheten är det mycket nytt att hålla koll på, speciellt precis innan du flyttar. Följande saker är väldigt viktiga att ha koll på:

 • Adressändring och flyttanmälan. Ändra din adress hos Adressändring och anmäl om din flytt till Skatteverket så att du är korrekt folkbokförd.
 • Hemförsäkring. Då du flyttar till din första egna lägenhet ska du ha egen hemförsäkring. Om du flyttar för att studera kan du utnyttja studeranderabatter som många försäkringsbolag erbjuder.
 • Bredbandsavtal. Många husbolag har ett kontrakt med en bredbandsleverantör som gäller för alla i husbolaget och därmed ingår i hyran. Ifall detta inte är fallet måste du själv teckna ett avtal.
 • Elavtal. Du måste teckna ett nytt elavtal då du flyttar. Det lönar sig att jämföra elavtal eftersom det finns stora prisskillnader på marknaden. Läs mer om elavtal vid flytt.
 • Gör upp en budget. Då du flyttar till första lägenheten kan det vara svårt att veta hur mycket pengar det går åt per månad. Det är flera nya räkningar som ska betalas. För att ha koll på din ekonomi lönar det sig att göra upp en budget samt skriva upp alla utgifter och inkomster per månad.

Första hemmet – vad ska man tänka på?

Be om att få se lägenhetens planritning för att lättare kunna planera vilka möbler du får plats med och behöver.  Det kan vara svårt att se detta enbart på bilder, därför är planlösningen bra att se över. Då du vet hur mycket som ryms är det dags att införskaffa sig allt du inte har. Du behöver dock inte köpa allt till första lägenheten på en gång, införskaffa det viktigaste först och fyll därefter på efter hand. Kanske kan du ta med möbler från ditt rum hos föräldrarna eller få en möbel av en släkting? Kolla även in loppis för att hitta riktiga fynd till en budget. 

Det finns många saker man behöver i ett hem som man kanske inte tänker på. När man bor hemma hos föräldrarna är det mycket man tar för givet som man nu måste tänka på själv. Därför har vi gjort en checklista som går igenom vad du behöver rum för rum. Kolla in vår “Flytta hemifrån lista” för att ha koll på dessa!

Checklista för flytt till första lägenheten

 • Lägenhetens omgivning. För att underlätta flytten är det bra att ha koll på om och var du kan parkera flyttbilen. Kan man köra in på innergården, stanna utanför ingången eller måste man parkera längre bort?
 • Hiss eller trappor? Det är även bra att ta reda på om det finns en hiss i huset, hur stor den är och hur bred trappuppgången är ifall du måste bära upp möblerna. Denna information är användbar både om du flyttar med egen flytthjälp och om du anlitar en flyttfirma. En flyttfirma har lättare att utforma en exakt offert ifall alla flyttens detaljer är tydliga.
 • Lägenhetens nycklar. När ska du hämta nycklarna till lägenheten och varifrån? Får du göra en till kopia av nyckeln? Kan du få tillgång till lägenheten tidigare?
 • Flyttlådor och flytthjälpmedel. Har du alla flyttlådor samt andra flytthjälpmedel som behövs? Vet du hur man flyttpackar på bästa sätt och när man ska börja packa?
 • Checklista flytt. Har du läst vår checklista vid flytt för att ha koll på varenda sak du behöver göra innan du flyttar till ditt första hem? Printa ut den och bocka av sakerna.
 • Flytthjälp. Behöver du hjälp med flytten? Får du all flytthjälp av familj och vänner eller behöver du anlita en flyttfirma för någon del av flytten? Om du inte kan köra en flyttbil kan du boka en flyttfirma för den biten, och själv ta hand om resten.
 • Överlevnadskit. Se till att packa ett kit för flyttdagen och de första dagarna efter flytten. Läs mer om vad ett överlevnadskit innehåller.
 • Jämför flyttfirmor. Om du ska boka flyttfirma, se till att jämföra dem via Flyttjakt. Flyttfirmornas tjänster, pris och kvalitet på service kan skilja sig mycket och därför är det bra att se över flera alternativ innan man bestämmer sig. Lämna en offertförfrågan via oss för att få flera offerter att jämföra.

Vi hoppas att denna flytt till första lägenheten checklista hjälper dig och att du får en lyckad flytt till första egna hemmet. Grattis till början av ditt självständiga liv!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips