Flytt till första egna hemmet

Alla vi flyttar någon gång till vårt allra första egna hem. Det finns flera alternativ varför man flyttar, till exempel på grund av studieplats på annan ort, att du känner dig mogen att flytta till eget hem eller att dina föräldrar tycker att det är dags för dig att flytta. Men låt oss gå igenom tillsammans vad du ska ta i beaktande när du flyttar till ditt första egna hem.

Flytt till eget hem är som det första seriösa förhållandet – ett stort steg i livet som är spännande, roligt och men kan också vara ganska läskigt. Ifall du har sökt efter lägenheter, hittat en passlig lägenhet åt dig och bestämt en inflyttningsdag med din hyresvärd så kan det vara att du redan har en känsla över hur det är att flytta in i ditt första egna hem. Här är några tips för ditt första egna hem.

Hur den första lägenheten ska se ut

Genom att se på din lägenhets planritningar kan du få en bild över hur lägenheten är och ifall du går förbi byggnaden så kan du möjligtvis tycka att ditt första hem känns hemtrevligt och grannskapet bra.

Det viktigaste när du undersöker hurdan planlösning lägenheten har är att du får information om vilka föremål och möbler du får att rymmas i ditt första hem, vart du ska placera dem och vad som inte ryms i din lägenhet. På samma gång kan du kolla upp hur du smartast kan bära saker till ditt nya hem, finns det en hiss i byggnaden, hur mycket ryms det i hissen och så vidare.

Denna information är också användbar ifall du har tänkt anlita en flyttfirma för att göra flytten stressfri. Desto mer information som flyttfirman får om din flytt, desto lättare är det för flyttfirman att göra ett bättre erbjudande åt dig. 

Checklista för flytt till eget hem

Det finns flera saker som man ska försöka komma ihåg när flytten till egna hemmet närmar sig. Vilka saker har du redan för det nya hemmet, vilka saker saknar du, vilka saker behöver du, vad vill du själv ha, behöver du en flyttjänst, när kan du hämta nycklarna till de nya hemmet, vilket datum passar bäst för att flytta och listan bara fortsätter.

Bästa sättet att hålla sig organiserad är att göra en lista. Det finns olika sätt att göra detta, till exempel kan du ta penna och papper och skriva ner viktiga nummer som har med flytten att göra(telefonnumret till flyttfirman, hyresvärdens telefonnummer, närmaste pizzerians nummer). Rekommenderar också att ladda ner Flyttjakts flyttarens checklista. Från checklistan hittar du allt det viktiga att komma ihåg när man flyttar, från att välja tidpunkten för flytten till de första stegen i de nya hemmet.

Vi kan säkerligen vara ense om att det inte är roligt att packa. För att du ska hålla dig organiserad och orka så rekommenderar vi att börja packa i god tid. Läs till exempel våra packningstips.

 

Var inte rädd att fråga om hjälp

Det är inte meningen att man skulle behöva ta hand om en flytt ensam, vare sig det handlar om en studerandes första lägenhet eller hela familjens flytt. Be dina vänner, familj eller till exempel en flyttfirma att hjälpa dig med din flytt. Servera god mat och förfriskningar åt dina vänner och familj så de inte blir helt utmattade under flytten. 

När flytten är avklarad så får du njuta av inte bara ditt egna leende utan också det glada humöret som människorna som hjälpt dig med flytten har. Att få färdigt en flytt är en trevligt upplevelse och att få flytta in i sitt egna hem är inte en liten grej. Njut till fullo av det!

Glöm inte bas sakerna i ditt nya hem

Flera unga är så taggade när de ska flytta in i sitt egna nya hem och bort från föräldrarna att de glömmer bort att de behöver vissa grejer i hemmet som de tidigare tagit för givet. Till exempel kan man glömma bort att skaffa en dammsugare .

Det är också svårt att göra större måltider hemma ifall man inte har kastruller eller stekpannor, det går inte heller att röra om kokande vatten med sitt finger om det inte finns en slev. Vi har lagt ihop en omfattande lista över saker som man bör skaffa till sitt första egna hem, kolla in den via Flyttjakts saker till ditt första hem artikel.

Grattis till början av ditt självständiga liv!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips