7 vanliga myter om flyttfirmor – som inte stämmer

kille funderar på myter om flyttfirmor

Det finns flera myter om flyttfirmor. Läs om hur vi slår hål på de 7 vanligaste myterna.

En pålitlig flyttfirma är en ovärderlig hjälp vid en flytt. Medarbetarnas erfarenheter, lugn och metodiska förhållningssätt till flytten gör att stressnivån sjunker. 

Men ibland kan man vara tveksam till att anlita en flyttfirma, ofta helt utan anledning. Vi på Flyttjakt ska nu gå igenom några olika orosmoment inför en flytt, som egentligen bara är myter om flyttfirmor. 

Vad är Flyttjakt? Flyttjakt är en offertförfrågningtjänst som hjälper dig som privatperson eller företag att jämföra offerter från flyttfirmor.

Myt 1: Jag vågar inte anlita en flyttfirma ifall något går sönder

Oroa dig inte! En erfaren flyttfirmas medarbetare tar bra hand om dina saker. Med hjälp av rätt flytthjälpmedel kan de flytta ditt bohag tryggt och smidigt. 

Dessutom har seriösa flyttfirmor ansvarsförsäkring som täcker både flytten och personalen ifall olyckan skulle vara framme. 

Myt 2: Vi kan knappast boka flyttfirma då vi har så många trappor och ingen hiss

Det är lugnt! Flyttfirmorna är vana vid utmanande flyttar. De har både kunskap och rätt redskap för att kunna flytta dina saker även i krångliga omständigheter. Det är inte ett problem om du har många trappor, medarbetarna kan använda sig av bland annat trappkärror som underlättar flytten betydligt. 

En kund från Göteborg som bokade flyttfirma via Flyttjakt fick med egna ögon se att trapporna inte var ett problem under flytten. Så här beskrev han sin flytt i sitt omdöme till flyttfirman.

Jättetrevligt bemötande och superproffsig flytt! Allting flöt på bra och de var väldigt varsamma om våra saker och måna om att hjälpa oss att få allting på rätt plats. Verkligen imponerande hur snabbt de lyckades flytta allting uppför 3 trappor utan hiss!

Myt 3: Vi kan inte boka en flyttfirma, vi har så fruktansvärt mycket saker

Har ni samlat på er saker under tidens gång? Känns det att flyttfirman inte klarar av att flytta allt?

Oroa dig inte! Alla dina saker kan flyttas smidigare än du tror med flyttfirmans hjälp. Även om det bokstavligen skulle finnas saker från golv till tak. 

Så här kommenterade Flyttjakts kund sin flytt inom Helsingborg: 

Vår flytt gick utmärkt tack vare de professionella, snabba och trevliga medarbetarna! Jag och min fru var lite oroliga innan flytten eftersom vi skulle flytta alla våra saker som vi hade samlat på oss under 20 års tid. Vi oroade oss helt i onödan. Till och med vårt antika piano flyttades utan problem till vårt nya hem. 

Myt 4: Vi har alldeles för tunga och besvärliga saker för att kunna anlita en flyttfirma

Inga problem! Flyttfirman har rätt flytthjälpmedel för att flytta tunga och besvärliga föremål. Erfarna medarbetare har dina saker i trygga händer.

Så här skrev en kund i sitt omdöme efter sin flytt från Stockholm:

Flytten gick fint. Alla sorters saker, möbler och specialföremål från piano till vävstol rymdes med i flyttbilen. Bäst av allt - vänligheten, det goda humöret och den lugna beslutsamheten fanns där från början till slut. Rekommenderar flyttfirman varmt!

Myt 5: Det är dyrt och kan bli dyrare än planerat 

Många tror att det är väldigt dyrt att anlita en flyttfirma och tänker därför inte ens på att be om offerter. Flyttfirmornas priser kan skilja sig mycket på grund av flera anledningar. Därför lönar det sig alltid att jämföra olika alternativ. Kom ihåg att priset inte säger allt, läs också flyttfirmans omdöme för att få en rättvis bild. 

Du väl vet att rutavdraget kan sänka arbetskostnaden med upp till 50%? Genom att använda det blir din flytt betydligt förmånligare.

Jobbigt att planera flytten? Vår flyttplanerare hjälper dig

Flyttfirmorna ger en offert baserat på din offertförfrågan. Kom därför ihåg att skriva så detaljerat du kan samt nämna vilka tjänster du vill anlita. På så sätt kan flyttfirman ge en rättvis offert och du får inte en oväntad prishöjning senare. Genom att be om ett fast pris eller ett timpris med maxtak kan du även ha koll på vad din flytt kommer att kosta.

Myt 6: Det går lika bra att flytta själv eller ta hjälp av vänner och familj

ett par packar inför flytt

Visst kan det gå bra att flytta själv eller be sina vänner om flytthjälp. Men om man flyttar långt bort eller flyttar tunga saker kan det bli svårt utan professionell hjälp. Även om ni är starka kanske ni inte har den erfarenhet och kunskap som krävs för att bära och flytta tunga och otympliga möbler. Flyttfirman är proffs på detta och undviker därför både materialskador och personskador. Dessutom undviker ni sura miner och tjafs om vem som ska bära vad.

Om du flyttar själv ska du även kunna hantera och köra flyttbilen samt ansvara för eventuella olyckor under flytten. En olycka kan snabbt bli dyrare än det skulle ha varit att anlita en flyttfirma. 

Myt 7: Man måste flytta allt samtidigt

Såklart kan du i flera fall fixa flytten på en och samma dag, men inte alltid. Om du har väldigt mycket saker att flytta och flyttar långt kan flytten ta mer än en dag. En seriös flyttfirma följer de regler som finns för kör- och vilotider för att ha en säker transport och bra arbetsförhållanden.

Du kan också välja att flytta en del av sakerna en dag och resten på en annan dag. Det här kan vara aktuellt om du ska magasinera en del av sakerna. 

En kund som hittade en flyttfirma via Flyttjakt lämnade följande kommentar efter sin flytt till Malmö:

Funkade klockrent, bra och snabb utflytt. De kom i tid och var väldigt smidiga och lyhörda. Även inflytt 2 veckor senare funkade perfekt, de var i tid och levererade perfekt.

Nu har vi slagit hål på dessa myter om flyttfirmor! Dags att blicka mot en bekvämare flytt

Dessa är några vanliga myter om flyttfirmor, och som du märker behöver du inte oroa dig för dem. Flyttjakt hjälper dig att hitta en flyttfirma enligt dina behov och din budget. Lämna en offertförfrågan för att kunna jämföra upp till 8 offerter, eller använd vår flytträknare för att genast få ett prisestimat på din flytt.

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips