Vad förväntar sig flyttfirmor av dig och varför?

Vet du vad flyttfirmor tycker om din flytt? För flyttfirmor är flyttar en del av vardagen och omfattningen av flyttjänster de erbjuder är stor. 

Vi frågade fyra erfarna flyttfirmor av olika storlekar att berätta om sina flytt upplevelser och ge tips för en smidig flytt. Läs vidare för att ta reda på om du är en drömkund för en flyttfirma eller om du omedvetet är skyldig till de vanligaste misstagen vid flytt.

Trevliga flyttare

En av de trevligaste gesterna du kan göra för en flyttfirma är enligt alla flyttfirmor att ha allting färdigt packat väl på flyttdagen. Var inte heller rädd för att införskaffa fler flyttlådor än du tror att är tillräckligt. “Det är bättre med 10 tomma lådor på flyttdagen än 10 kg lösa föremål liggandes i hörnen”.

Bekanta dig med guiden: Packningstips – 5 allmänna frågeställningar

Att ge ett bra första intryck ansågs också vara viktigt. Fastän flytten känns ångestfylld ska man ändå inte bete sig oförskämt gentemot flyttarbetarna utan välkomna dem med ett leende och en handskakning och låta till exempel arbetarna börja med att bära ett tungt piano till bilen eller liknande. 

Vad är störande i en flytt

Flyttfirmorna ansåg att dålig förberedelse inför flytten var det största störande faktorn vid en flytt. Det är svårt att undvika små föremål och väskor som står i en trång korridor när du samtidigt försöker bära på något värdefullt. Se till att det finns tillräckligt med utrymme i lägenheten för att bära dina tillhörigheter, även fast flytten ibland kan kännas som värsta cirkus showen.

En annan sak som flyttfirmorna lyfte fram var packning som börjats dåligt. “Ibland kanske kunden börjat med packning först på flyttdagen och till exempel köpt säng senare och monterat den först i sovrummet och sedan ryms den inte ut, eller så är det nästan omöjligt att bära dem längs trappan”. Antagandet att flyttfirmorna skulle göra precis allt vid flytten (inklusive uppackning av saker) är därför fel, såvida det inte avtalats om. Till exempel om flyttaren behöver hjälp att montera ner sängen och andra möbler ska detta avtalas om. Investering i flytten krävs också från den som flyttar.

Vad vill flyttfirman att du ska veta

Vi frågade från flyttfirmorna vad de skulle vilja att flyttaren skulle veta om flytten men vanligtvis vet inte om. Flyttfirmor ville lyfte fram det att kunder tror sig spara genom att välja färre tjänster. Detta är inte dock alltid fallet.

“Det är bra för de som flyttar att lita på flyttfirmornas yrkeskunskaper i flyttprocessen. Till exempel kan ett för litet antal flyttarbetare väljas för bostäder som är för stora. På detta sätt tar flyttprocessen längre tid och kostar ännu mer än med flera flyttarbetare. Det finns försök att dra ner på flyttkostnader med mindre antal flyttarbetare fastän med ett större antal flyttarbetare skulle flytten skötas snabbare och mer kostnadseffektivt.”

“Det finns också kunder som försöker spara i en flytt med att beställa för lite flyttlådor vilket kan dra ut på tiden på flytten då flyttlådorna inte är konsekventa. Se också till att du frågar före flytten ifall du ryms med i flyttbilen om du ska flytta en längre sträcka och behöver samtidigt en åktur.”

Vad brukar flyttaren glömma att säga till om

Vi ville också veta vad den som flyttar vanligtvis brukar glömma att nämna om men som skulle vara bra för flyttfirman att veta. “Något som brukar ställa till med problem är ifall kunden beskrivit bristfälligt hur mycket saker man har som ska flyttas i offertförfrågan. En annan sak som är värt att nämna är om man äger husdjur.”

Ifall mängden saker är större än vad man nämnt om så kan flytten dra ut på tiden och priset stiga medan flytten framgår för att återspegla den faktiska arbetsmängden. Detta är något som kan överraska flyttaren på ett negativt sätt. Många flyttfirmor kan erbjuda ett bättre erbjudande ifall mängden saker beskrivits omfattande. 

Kolla också in: Förmånlig flyttjänst – 11 tips för att spara på kostnader

Kunder vill vanligtvis har ett kontrakt på erbjudandet för flytten och om inte mängden saker anges så bra som möjligt kommer flyttfirman att erbjuda ett högre pris för säkerhets skull. Så se till att nämna små byråer och bord i din offertförfrågan, även om de inte är stora och tunga föremål. Naturligtvis är det bra att ange hur stor bostaden är (m2) och ifall det finns hiss i bostaden. Denna information gör det lättare att göra ett erbjudande för flytt.

Med hjälp av Flyttjakts flytträknare kan du först räkna ut ungefär vad din flytt blir och kosta. Alternativt kan du lämna en direkt offertförfrågan via våra sidor och vi guidar dig med att fylla i en offertförfrågan.

Hälsningar från flyttfirmor

För vissa är det redan bekant att flytta sitt hem, vet vad man ska göra under flyttdagen, hur mycket saker det finns, hur saker ska transporteras, hur länge flytten tar och från hurdan bostad man flyttar.

Flyttfirmorna vill påminna dig om att framtida flyttar inte ska jämföras med tidigare. Det hör till flera steg i en flytt och därför kan en flytt ibland ta kortare tid och ibland längre. Därför ska man inte förvänta sig att flytten alltid tar 2 timmar oavsett omständigheterna.

Kom ihåg att hårda föremål ska helst inte läggas i soppåsar och att flyttådor inte ska packas överfulla. Se också till att skriva på flyttlådan var den ska placeras i den nya bostaden. Så förbered dig väl, lämna bärandet åt flyttarbetarna och lita på instruktionerna från proffsen. Efersom det är mycket att tänka på vid flytt rekommenderar vi dig att kolla in vår checklista gällande detta.

Se till att dina egna bärare är samarbetsvilliga. Flytten kan ta en lång tid om du har meddelat att du har mycket hjälp för flytten och sedan väl på flyttdagen kommer ingen på plats. Flyttfirmor beräknar kostnaderna även utgående från flyttarens egna möjligheter att hjälpa, och om inte informationen stämmer så ökar kostnaderna.

Se också till att dina egna bärare inte är rädda för att bära och är fysiskt i bra skick. Om dina egna flyttare inte går med på att bära så är de troligen mer i vägen än till hjälp för flytten.

En bra flyttprocess:

  • Snabb och pålitlig kundservice
  • Tydlig information om flytten
  • Enkel prissättning
  • Välfungerande flyttarbete(arbetsprocessen uttänkt)
  • Fungerande redskap för flytt
  • Bra beteende och ömsesidig uppskattning
  • Flyttarbetare i gott skick
  • Vi vill ännu tacka svenska flyttare för att saker och ting fungerar bra och det är ett nöje att kunna göra flyttarbete i Sverige.

Lycka till med flytten,

Önskar Flyttjakt.nu-teamet

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips