Vad förväntar sig flyttfirmor av dig och varför?

Har du koll på vad flyttfirmor förväntar sig gällande din flytt? För flyttfirmor är flyttar en del av vardagen och omfattningen av flyttjänster de erbjuder är stor. 

Vi frågade fyra erfarna flyttfirmor av olika storlek att berätta om sina flyttupplevelser och ge tips för en smidig flytt. Läs vidare för att ta reda på om du är en drömkund för en flyttfirma eller om du omedvetet är skyldig till de vanligaste misstagen vid flytt.

Detta förväntar sig flyttfirmor vid ankomsten

En av de trevligaste gesterna du kan göra för en flyttfirma är enligt alla flyttfirmor att ha allting färdigt packat på flyttdagen. Var inte heller rädd för att införskaffa fler flyttlådor än du tror att är tillräckligt. “Det är bättre med 10 tomma lådor på flyttdagen än 10 kg lösa föremål liggandes i hörnen”.

Bekanta dig med packningsguiden: Flyttpacka – tips att tänka på för en smart flyttpackning

Att ge ett bra första intryck ansågs också vara viktigt. Även om man är stressad eller ångestfylld över flytten flytten  ska man tänka på att ge flyttgubbarna ett trevligt bemötande. Välkomna dem med ett leende och en handskakning och låt dem sedan sätta igång med flytten.

Vad är störande i en flytt?

Flyttfirmorna ansåg att dålig förberedelse inför flytten var det största störande faktorn vid en flytt. Det är svårt att undvika små föremål och väskor som står i en trång korridor när du samtidigt försöker bära på något tungt och värdefullt. Se till att det finns tillräckligt med utrymme i lägenheten för att bära dina tillhörigheter.

En annan sak som flyttfirmorna lyfte fram var flyttpackning som påbörjats för sent och antaganden gällande flytthjälpen. “Ibland kanske kunden börjat med att packa först på flyttdagen eller köpt en säng som monterats i sovrummet och inte ryms ut genom dörren”. Antagandet att flyttfirmorna skulle göra precis allt vid flytten (inklusive uppackning av saker) är därför fel, såvida det inte avtalats om. Om kunden behöver hjälp med att montera ner sängen och andra möbler ska detta avtalas om. Investering i flytten krävs också från den som flyttar.

Vad förväntar sig flyttfirmor att du ska veta?

Vi frågade från flyttfirmorna vad de skulle vilja att flyttaren skulle veta om flytten men vanligtvis vet inte om. Flyttfirmor ville lyfte fram det att kunder tror sig spara genom att välja färre tjänster. Detta är inte dock alltid fallet.

“Det är bra för de som flyttar att lita på flyttfirmornas yrkeskunskaper i flyttprocessen. Till exempel kan ett för litet antal flyttarbetare väljas för en flytt från en stor bostad. På detta sätt tar flyttprocessen längre tid och kostar mer än om man hade anställt en till flyttarbetare. Ett större antal flyttarbetare gör att flytten sköts snabbare och mer kostnadseffektivt.”

“Det finns också kunder som försöker spara genom att beställa för få flyttlådor vilket kan dra ut på tiden på flytten då flyttlådorna inte är konsekventa. Se också till att du innan flytten frågar ifall du ryms med i flyttbilen om du ska flytta en längre sträcka och inte har möjlighet till annan skjuts”.

Vad brukar flyttaren glömma att säga till om?

Vi ville också veta vad den som flyttar vanligtvis brukar glömma att nämna och som skulle vara bra för flyttfirman att veta. “Något som brukar ställa till med problem är ifall kunden har skrivit en bristfällig offertförfrågan där det inte framgår hur stort bohaget är. En annan sak som är värt att nämna är om man äger husdjur.”

Ifall bohaget är större än vad man beskrivit kan flytten dra ut på tiden och priset stiga. Detta är något som ofta överraskar flyttaren på ett negativt sätt. Många flyttfirmor kan erbjuda en mer exakt offert ifall mängden saker beskrivits omfattande.

Hur kan man spara på flyttkostnaderna? Läs detta: Förmånlig flyttjänst – 11 tips för att spara på kostnader

Kunder vill vanligtvis har ett kontrakt på offerten för flytten och om inte mängden saker anges så bra som möjligt kommer flyttfirman att erbjuda ett högre pris för säkerhets skull. Se därför till att nämna små byråer och bord i din offertförfrågan, även om de inte är stora och tunga. Naturligtvis är det bra att ange hur stor bostaden är (m2) och ifall det finns hiss i bostaden. Denna information gör det lättare att göra en offert för flytten.

Med hjälp av Flyttjakts flytträknare kan du räkna ut ungefär vad din flytt kommer att kosta. Alternativt kan du lämna en  offertförfrågan via vår tjänst. Den är enkel att fylla i och det kostar dig inget.

Detta förväntar sig flyttfirmor av din flytthjälp

En del är vana med att flytta och vet vad man ska göra under flyttdagen, hur mycket saker man har, hur saker ska transporteras och hur länge flytten tar.

Flyttfirmorna vill påminna dig om att framtida flyttar inte ska jämföras med tidigare flyttar. Det hör till flera steg i en flytt och därför kan en flytt ibland ta kortare tid och ibland längre. Därför ska man inte förvänta sig att flytten alltid tar två till tre timmar oavsett omständigheterna.

Kom ihåg att hårda föremål ska helst inte läggas i soppåsar och att flyttådor inte ska packas överfulla. Se också till att skriva på flyttlådan var den ska placeras i den nya bostaden. Så förbered dig väl, lämna bärandet åt flyttarbetarna och lita på instruktionerna från proffsen. Efersom det är mycket att tänka på vid flytt rekommenderar vi dig att kolla in vår checklista gällande detta.

Dubbelkolla alltid att din egen flytthjälp kommer på plats. Flytten kan ta en lång tid om du har meddelat att du har mycket hjälp för flytten och sedan väl på flyttdagen kommer ingen på plats. Flyttfirmor beräknar kostnaderna även utgående från flyttarens egna möjligheter att hjälpa, och om inte informationen stämmer ökar kostnaderna.

Se också till att dina egna bärare inte är rädda för att bära och är fysiskt i bra skick. Om dina egna flyttare inte går med på att bära så är de troligen mer i vägen än till hjälp för flytten.

En bra flyttprocess:

  • Snabb och pålitlig kundservice
  • Tydlig information om flytten
  • Enkel prissättning
  • Välfungerande flyttarbete
  • Fungerande redskap för flytt
  • Bra beteende och ömsesidig uppskattning
  • Flyttarbetare i gott skick

Lycka till med flytten!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips