Flyttledigt – är det möjligt?

I Sverige är flyttledigt inte lagstadgat, vilket betyder att man ska flytta på sin egen tid. 

Fastän detta är fallet så är det inte hela sanningen. Du kan vara berättigad till betald ledighet för flytt. 

Till näst går vi igenom hur du får reda på ifall du har möjlighet till flyttledigt och ifall den är betald.

1. Kolla igenom ditt kollektivavtal om flyttledigt

För flera olika branscher definieras flyttledigt i kollektivavtalet. Därmed börja med att kontrollera ifall detta är fallet för dig.

Hurdant kollektivavtal har jag?

  • vanligtvis står det i arbetsavtalet

Några fler länkar och tips:

När du har fått reda på din flyttledigt är det dags att ta itu med det praktiska angående flytten. Bekvämaste sättet att börja med det är att jämföra flyttfirmor eller bekanta sig med att hyra en flyttbil. 

2. Fråga arbetsplatsen om deras praxis angående flyttledigt

Fastän ditt kollektivavtal inte skulle inkludera flyttledigt så kan det vara att det är något som erbjuds på arbetsplatsen.

Kolla upp med HR, din förtroendeman eller med din förman ifall du är berättigad till flyttledigt. Det kan vara möjligt beroende på arbetsgivarens policy att ansöka om permission och då få betald ledighet för flyttdagen. Det kan vara att praxisen är att man först och främst ska flytta på egen tid men på grund av omständigheter har möjlighet att få flyttledigt. Exempel på omständigheter som är betvingande är ifall överlämnandet av den nuvarande bostadens nyckel och mottagandet av den nya bostadens nycklar faller på samma vardag. Vilket betyder att man borde flytta på en vardag, arbetsdag. 

3. Flyttar du pågrund av din arbetgivare till en ny kommun?

Förhandla åt dig flyttledigt ifall det är din arbetsgivare som föreslår flytt eller drar nytta av att du flyttar. En situation som denna kan uppstår ifall du till exempel flyttar till en annan plats där företaget har arbetskraftsbrist eller var din yrkeskunnighet behövs.

Arbetsgivaren kan också betala för en flyttfirma och flyttlådor, antingen för allt eller en del av det. Bästa sättet att hitta en flyttjänst är att jämföra på Flyttjakt.nu.

Ingen flyttledigt? Plan B

Vad har du för alternativ kvar ifall du inte kan få betald flyttledigt?

Alltid kan du ansöka om tjänstledigt och då ha ledigt utan lön eller ta ut semesterdag för flytt. Men dessa alternativ lockar kanske inte så mycket. Låt oss gå igenom några andra möjligheter.

Ifall du överlämnar din nuvarande bostad före du hinner flytta till den nya bostaden så är ett alternativ att hyra ett förmånligt lager. Då kan du flytta dina saker till exempel veckoslutet före du ska överlämna nycklarna till lagret och då kan överlämna lägenheten. Därefter flyttar du sedan från lagret sakerna till den nya lägenheten. Detta är något flyttfirmor är vana med och hjälper gärna till med vid behov.

Ett alternativ är också att flytta på kvällen efter jobbet. Det kan vara tufft men kan fungera vid mindre flyttar. Här hjälper det ifall du har möjlighet att arbeta in timmar och ha en kortare arbetsdag på flyttdagen.

Du kan också använda en flyttfirma som hjälp. Genom att göra en separat överenskommelse med en flyttfirma kan du ge nycklarna till din bostad åt dem och de går och flyttar dina saker under din arbetsdag. Vid behov kan du fråga ifall flyttfirman kan efter flytten överlämna nycklarna för den gamla lägenhet. Flyttfirmor kan vara väldigt flexibla och anpassningsbara specifikt för din flytt. Därför bör du lämna in en gratis offertförfrågan.

Oavsett vilken lösning så önskar vi dig en trevlig flytt!

PS. Glöm inte Sveriges bästa flyttarens checklista

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips