Ledighet vid flytt – är det möjligt?

Ett par är glada över att de har flyttledigt

Är du berättigad enligt lag att ta ledigt från jobbet vid flytt och ha en flyttdag med lön? Tyvärr är svaret nej. I Sverige är flyttledighet inte lagstadgat, vilket betyder att det inte finns någon lag som reglerar ledighet vid flytt.

Fastän detta är fallet kan du ändå vara berättigad till betald ledighet vid flytt. Hur vet man om man får flyttledighet och om man får, är flyttledigheten betald? Om inte, vilken flyttfirma ska man anlita? Låt oss dyka in i ämnet.

Vad säger ditt kollektivavtal om ledighet vid flytt?

För flera branscher definieras flyttledigt i kollektivavtalet. Börja därför med att kontrollera ifall detta är fallet för dig.

Hurdant kollektivavtal har jag? Vanligtvis står det i arbetsavtalet. Många arbetsgivare brukar tillåta sina anställda att ta ledigt vid flytt. Kontakta och kontrollera detta med arbetsgivaren, gärna så fort du vet om flytten så kan du planera bättre. 

För mera information kan du besöka Unionen- Om kollektivavtal och läsa mer om ämnet.

När du har fått reda på din möjlighet till ledighet vid flytt, är det dags att ta itu med de praktiska områdena. Det bekvämaste sättet att börja är att begära offerter av flyttfirmor eller att bekanta sig med att hyra en flyttbil. 

Fråga arbetsplatsen om du har rätt till en flyttdag med lön

Alla önskar sig en flyttdag med lön. Fastän ditt kollektivavtal inte skulle inkludera ledighet vid flytt så kan det vara att det är något som erbjuds på arbetsplatsen.

Kolla upp med HR, din förtroendeman eller med din förman ifall du är berättigad till flyttledigt.  Beroende på arbetsgivarens policy kan det vara möjligt att ansöka om permission och få betald ledighet för flyttdagen. Det är möjligt att praxisen är att man i regel ska flytta på egen tid, men på grund av vissa omständigheter har möjlighet att få ledigt vid flytt. Exempel på omständigheter som är betvingande är ifall överlämnandet av den nuvarande bostadens nyckel och mottagandet av den nya bostadens nyckel infaller på samma vardag. I och med att det är en vardag innebär det i de flesta fall en arbetsdag.

Flyttar du på grund av din arbetsgivare till en ny ort?

Ifall det är din arbetsgivare som föreslår eller kräver att du ska flytta för att behålla ditt arbete, kan du med stor sannolikhet få betald ledighet i och med att det är de som uppmanar till flytt. En situation som denna kan uppstå ifall du exempelvis måste flytta till en annan stad där företaget har arbetskraftsbrist eller om din yrkeskunnighet behövs på ett annat ställe. Kontrollera alltid vad som gäller med din arbetsgivare innan flytten.

Om flytten är på arbetsgivarens initiativ är det vanligt att arbetsgivaren inte bara betalar för den tid som flytten tar, utan även för en flyttfirma och flyttlådor. Bästa sättet att hitta en flyttfirma är att jämföra och lämna en offertförfrågan på Flyttjakt.nu.

Ingen ledighet vid flytt? Plan B

Vad har du för alternativ ifall du inte kan få betald ledighet vid flytt? Det finns flera olika flyttbidrag som du kan få beroende på din situation. Läs mer om flyttbidrag.

Du kanske tänker att i och med att du inte får ledigt vid flytt vill du inte lägga pengar på flytthjälp? Med hjälp av rutavdrag kan du få avdrag upp till 50% av en flyttfirmas arbetskostnad. Detta gör att flytthjälpen absolut känns prisvärd och din flytt kommer gå undan betydligt snabbare, vilket gör att du kanske inte går miste om hela arbetsdagen.

Du kan alltid ansöka om tjänstledigt, vilket det oftast finns goda förutsättningar för att du blir beviljad. Då har du ledigt under flyttdagen eller flyttdagarna utan lön. Du kan även ta ut semesterdagar för att flytta. Ansök i god tid om ledigheten och diskutera om detta med arbetsgivaren.

Att flytta under tjänstledigt eller semesterdagar är kanske inte alltid det mest lockande alternativet. Självklart kan du även flytta under helger och röda dagar ifall du har möjlighet till det. Låt oss se på några fler möjligheter.

Ifall du överlämnar din nuvarande bostad före du hinner flytta till den nya bostaden så är ett alternativ att hyra ett förmånligt förråd och magasinera dina saker. Då kan du flytta dina saker till förrådet exempelvis veckoslutet före du ska överlämna nycklarna och lämna över lägenheten i rätt tid. Därefter flyttar du sedan sakerna från förrådet till den nya bostaden. Detta är något flyttfirmor är vana med och gärna hjälper till med.

Ett alternativ är också att flytta på kvällen efter jobbet. Det kan vara tufft men kan fungera vid mindre flyttar. Här hjälper det ifall du har möjlighet att arbeta in timmar och därmed ha en kortare arbetsdag på flyttdagen.

Anlita en flyttfirma om du inte får flyttledigt

För att inte måste pussla så mycket med schemat och lediga dagar kan du ge över ansvaret helt åt en flyttfirma. Ni kan komma överens om att de får nycklarna till dina bostäder och sköter om att flytta hela bohaget under din arbetsdag. Vid behov kan du även fråga ifall flyttfirman kan överlämna nycklarna för den gamla lägenheten efter att de har flyttat allt. På så vis är flytten avklarad då du kommer hem från jobbet och du kan sätta igång med att ställa i ordning i ditt nya hem.

Flyttfirmor kan vara väldigt flexibla och anpassningsbara specifikt för din flytt. Lämna en offertförfrågan via Flyttjakt för att kunna jämföra deras offerter och hitta sedan välja en som passar din flytt. 

Oavsett lösningen så önskar vi dig en trevlig flytt och ett stort lycka till!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips