Koppla taklampa efter flytt – hur gör man? 5 stegs guide!
Vid varje flytt står man inför samma dilemma: hur får man upp lamporna i taket? Det är viktigt att koppla taklamporna på ett säkert sätt. I den här artikeln ska vi gå igenom vad du ska göra steg-för-steg! Vi vill dock understryka att om du är det minsta osäker på hur du ska koppla lamporna är det säkrast att anlita en elektriker för att undvika olyckor.
Allmänt om att koppla taklampa
Nästan alltid krävs det lite fixande då man ska montera upp en lampa i taket, speciellt om man vill ha den på en viss höjd eller i ett visst läge. Man måste ofta montera fast lampan eller borra, och installationen är inte alltid endast bara en enkel koppling med en stickkontakt. Detta beror på att det finns så många olika slags lampor.
En taklampa med stickpropp är den enklaste att installera, eftersom det bara är att lägga in stickproppen i lamputtaget. Dessa finns vanligen i nyare byggnader. Den här typen av uttag med krok kan hålla uppe en lampa som väger 15 kg. Ifall du ska hänga upp en tyngre lampa eller behöver en annan stickpropp, finns de att köpa i järnaffärer och lampbutiker. Om du inte är bekant med processen är det bäst att kontakta en professionell. Elarbeten måste alltid utföras på rätt sätt, annars finns det en stor risk för elstötar.
Man kan också ansluta lampor med en koppling, det vill säga en “sockerbit”. Inne i “sockerbiten” kan man ansluta ledningarna som kommer från hålet i taket där lampan ska sitta med lampans ledningar. Ledningarna med samma färg ska placeras mitt emot varandra i “sockerbiten” som spänns åt med en skruvmejsel.
Du kanske också är intresserad av detta?
- Hyregästens rättigheter
- Akut flytthjälp för dig som är ute i sista minuten
- Packa upp efter flytt – 10 tips
Vad får man göra själv med el? Får jag koppla taklampa?
Eftersom el är livsfarligt finns det regler på vilka elarbeten man får göra själv och när man måste ta hjälp av elektriker.
Detta får du göra själv:
- Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring
- Byta glödlampor
- Montera skarvsladdar
- Byta lamphållare
- Montera sladdströmbrytare och stickproppar
- Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar
- Byta befintlig strömbrytare för högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa
- Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa.
I övriga fall ska du ta hjälp av en elektriker. Läs mer om detta på Elsäkerhetsverket!
Har du flytten framför dig? Få en skräddarsydd flyttplan kostnadsfritt!
Installera taklampa på 5 steg
Observera även att det finns olika tillvägagångssätt för att installera en taklampa beroende på lampan och takets material. I denna guide kommer vi att gå igenom övergripande tips.
1. Stäng av strömmen
Innan du börjar installationen är det viktigt att slå av strömmen för att undvika olyckor. Det räcker inte med att endast stänga av lampan med strömbrytaren, du måste slå av strömmen helt och hållet. Detta gör du genom att dra ut säkringen i proppskåpet. Använd dig av en multimeter för att försäkra dig om att strömmen faktiskt inte är på där du ska jobba.
2. Fäst monteringsbeslaget
Nu kan du börja installationen! Det finns olika beslag som sitter på lampor, så det första du behöver göra är att kolla hurdant beslag din lampa har. Beroende på hurdant beslag din lampa har, behöver lampan monteras på olika sätt. Vissa beslag ska fästas direkt i kopplingsdosan medan andra ska fästas med en skruv i taket. Om du ska fästa beslaget direkt i taket kan du behöva förborra ett hål innan du installerar lampan.
3. Koppla in sladdarna
Nu är det dags att koppla in sladdarna! Det finns antingen två eller tre sladdar, beroende på om lampan är jordad eller inte. Dessa sladdar har olika färg för att man ska ha koll på vilken som är vilken: en blå, en brun och eventuellt även en gul/grön ifall lampan är jordad.
OBS! I äldre hus kan sladdarna endast ha en färg, eller andra färger än de har i nyare hus. De kan endast ha svarta eller gråa sladdar, det vill säga att de saknar den jordade sladden. I dessa fall måste du ha koll på vilka sladdar som är strömförande!
Koppla den bruna och den blåa sladden på sidorna av lampans inlägg (kontrollera vilka sidor de ska vara på). Om det finns en gulgrön sladd ska den kopplas i mitten. Fäst sedan sladdarna genom att skruva fast dem med skruvarna som finns ovanpå.
4. Koppla taklampa
När sladdarna är korrekt anslutna kan du montera upp lampan i taket. Fäst lampan i beslaget med skruvarna och enligt instruktionerna som kom med lampan.
5. Skruva i glödlampan och slå på strömmen
Kontrollera att lampan är korrekt monterad och skruva sedan fast glödlampan. Sedan är det bara att slå på strömmen igen och din lampa borde lysa!
FAQ om att koppla taklampa!
- Vad kostar det att installera taklampa?
Att anlita en elektriker för att sätta upp en taklampa kostar överlag mellan 1 200-1 600 kr. Tänk på att du kan utnyttja ROT-avdraget som kan ge upp till 30% avdrag på arbetskostnaden. Du kan läsa mer om ROT-avdraget hos Skatteverket.
Psst! Du vet väl att du kan använda dig av RUT-avdraget då du bokar en flyttfirma? - Hur fäster man en tung lampa i taket?
Lampor med någon form av fläkt eller kristaller kan vara speciellt tunga, och det lönar sig att vara extra försiktig när man installerar dylika lampor. Innan du installerar lampan ska du se till att anslutningarna och taket är tillräckligt starka för att hålla lampan. Sedan behöver du välja rätt typ av fäste som din lampa ska hänga i. Beroende på takets material behöver du använda dig av olika tillvägagångssätt. Kontrollera vad som gäller för dig eller kontakta en elektriker ifall du är osäker.
- Kan man installera en taklampa själv?
Det går att koppla en taklampa själv, förutsatt att du vet vad du gör och att du använder dig av rätt verktyg. Kolla upp vilka eljobb du får utföra själv. Om du är osäker på hur du ska installera en lampa, trots att du har läst på om ämnet lönar det sig att kontakta en elektriker. Installationen måste skötas på rätt sätt, annars finns det en risk för elstötar.
- Vilken färgtemperatur ska jag välja för min belysning?
Det finns inget rätt svar på denna fråga eftersom det beror på ens egna preferenser. Man mäter färgtemperatur i Kelvin (K). En lampa med högt K-värde har ett kallare ljus och en lampa med lågt K-värde har ett varmare ljus. De flesta i Norden brukar välja lampor för hemmet som har mellan 2700-3000K.
Har du ännu flytten framför dig?
Då kan vi rekommendera att jämföra flyttfirmors offerter via oss. Det är gratis och binder dig inte till någonting. Genom att skicka en offertförfrågan kommer du att få jämföra upp till åtta offerter samt att kunna läsa de flyttfirmornas kundomdömen.
Få ett prisestimat genast genom vår flytträknare eller lämna en offertförfrågan direkt!