Att göra inför flytt – veckan innan flytt

Mannen har saker att göra innan flytt

Att flytta är inte alltid en dans på rosor och det finns mycket man måste komma ihåg att göra inför en flytt. Det kan ta över en månad från det att man packar den första flyttlådan till att man packat upp allting i den nya lägenheten. Veckan innan flytten känns ofta som den mest hektiska tiden eftersom mycket sker inom kort tid. Därför ska vi gå igenom hur du kan planera din flytt för att ha koll på allt du ska göra innan flytten.

Följande saker bör du ha gjort i god tid före veckan innan flytten. Bocka av sakerna senast nu ifall flyttlasset transporteras om en vecka!

 • Bestäm flyttdagen – Mycket viktigt så att du kan planera själva flytten och allt kring den
 • Boka flyttfirma – Flyttfirmors kalendrar fylls snabbt upp, speciellt under helger och röda dagar. Boka därför i god tid
 • Säg upp din gamla bostad – Ta reda på hur lång uppsägningstiden är i tid för att inte måste betala dubbla hyror
 • Jämför hemförsäkringar och elavtal – Kom även ihåg att säga upp ditt elavtal från din gamla bostad
 • Flytta bredband
 • Gå igenom vår checklista vid flytt

Saker att göra inför flytt – planera flytten veckan innan

 • Rensa – Ifall du inte redan tidigare börjat med att flyttrensa, rekommenderar vi att du gör det så fort som möjligt. Det är onödigt att släpa med sig saker du ändå inte använder eller behöver.
 • Packa flyttlådor – Du har säkert börjat med att packa, men under flyttveckan kan du ta flyttpackningen till nästa nivå. Nu är det dags att packa ner allt du inte behöver under den kommande veckan i flyttlådor. Skydda ömtåliga saker med papper eller bubbelplast. Kom ihåg att tydligt markera flyttkartognerna med dess innehåll, för att underlätta uppackningsprocessen. Kläder, hygienartiklar och lite kärl är saker du kan vänta lite med att packa ner.
 • Adressändring – Detta gör du via Skatteverkets sidor.
 • Flyttstädning – Du kan börja med flyttstädningen i sådana rum som inte kommer att användas fram till flyttdagen. Dessutom kan du rensa golvbrunnar, putsa ventiler och tvätta fönster. Läs vår flyttstädnings checklista för mer info!
 • Mat – Tänk på att inte köpa mycket färska matvaror som du eventuellt inte hinner äta innan flyttdagen. Använd fantasin och tillaga mat utav de ingredienser du har hemma i skafferiet, kylskåpet och frysen.
 • Stora möbler – Ta loss och montera isär stora möbler. Ta även ner tavlor, speglar samt hyllor från väggarna och täpp igen hålen ifall hyresvärden så önskar. Om du inte behöver alla lampor kan du även ta ner dem också.
 • Reservnycklar – Det är inte ovanligt att man ger en reservnyckel till någon familjemedlem eller kompis. Veckan innan flytt är det bra att be tillbaka nyckeln.
 • Planera flytten – Se till att du vet vad som kommer hända och när då flyttdagen kommer. Genom att organisera din flytt kommer du vinna tid, energi och förmodligen även pengar.

Saker att göra inför flytt – flyttdagen

 • Skydda bostäderna – Skydda både gamla och nya bostaden med skyddspapper på golvet så att det inte repas eller blir smutsigt.
 • Packa ner det sista – Packa ner saker som du kan behöva den första dagen i den nya bostaden i en väska. Hygienartiklar, telefonladdare, extra kläder och lakan är exempel på saker du kan behöva. Genom att packa dessa saker i en väska behöver du inte rota igenom flera flyttlådor.
 • Se till att ha förfriskningar – Köp något litet att äta och dricka till dig själv och de som hjälper till med flytten, så att alla orkar genom dagen.

Att flytta kan kännas väldigt stressigt och jobbigt, men försök att njuta av dagen och ta en sak i taget!

Hitta en lämplig flyttfirma:

En sak många gör innan flytt är att boka en flyttfirma. Detta kan kännas som ett projekt i sig i och med att utbudet är så stort och man kanske inte vet varifrån man ska börja. Om du använder Flyttjakt blir processen betydligt lättare!

Så här går det till:

 1. Lämna en offertförfrågan på Flyttjakts hemsida
 2. Flyttfirmor skickar sina offerter direkt till din e-post
 3. Du kan i lugn och ro läsa igenom och jämföra offerterna, samt läsa flyttfirmornas recensioner från tidigare kunder
 4. Välj den offert som passar dig bäst och kom överens om flyttens detaljer direkt med flyttfirman
 5. Få en smidig och enkel flytt!

Tjänsten är helt gratis att använda och du binder dig inte till något med att skicka en offertförfrågan. 

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips