Flytt till Sverige – så här går det till (kortfattad guide)

Söker du efter en guide för flytt från utlandet till Sverige. Denna artikel är en kortfattad guide hur det går till att flytta till Sverige och vad flyttaren måste tänka på.

Eller flyttar du från Sverige utomlands. Läs vår checklista för Flytt utomlands.

Du måste komma ihåg att anmäla om din flytt till Skatteverket. Men låt oss gå vidare.

Folkbokföra sig i Sverige

Om du är från ett EU- eller EES-land har du rätt att vistas och arbeta i Sverige i tre månader. Du kan bli folkbokförd om du stannar i Sverige minst ett år.

Om du kommer till Sverige med plan att stanna längre än ett år ska du vara folkbokförd i Sverige. Detta kan du göra hos Skatteverket genom att besöka deras servicekontor. Läs mera information på Skatterverkets sidor.

Behöver jag uppehållstillstånd?

Det beror på vilket medborgarskap man har när man flyttar från utomlands till Sverige om man behöver skaffa uppehållstillstånd.

Du behöver inte ett uppehållstillstånd eller visum om du är:

  • Svensk medborgare
  • Nordisk medborgare
  • EU/EES – medborgare

Då kan du anlända till Sverige så länge du har ett giltigt identitetskort eller pass. Körkort är inte ett giltigt nationellt ID-kort.

Ifall du behöver, sök uppehållstillstånd via Migrationsverket. Du behöver inte ansöka om uppehållstillstånd om du ska vara i Sverige högst tre månader.

Om du inte är från ett EU eller EES land, läs nästa stycke om uppehållstillstånd.

Flyttar från ett land utanför EU eller EES

Om du kommer från ett land utanför EU eller EES och vill bli folkbokförd i Sverige så måste du ha ett uppehållstillstånd i Sverige och du ska stanna i Sverige i minst ett år. 

För att ansöka om uppehållstillstånd behöver du kontakta Migrationsverket. För att sedan bli folkbokförd ska du ha pass och uppehållstillstånd och besöka Skatteverkets servicekontor för att folkbokföra dig.

Rätt till ersättningar

När du är folkbokförd i Sverige tar Försäkringskassan kontakt med dig för att utreda om du och möjliga barn ska vara försäkrade i Sverige. Om du flyttar till Sverige utan att folkbokföra dig bör du lämna dina uppgifter hos försäkringskassan, ifall du i ett senare tillfälle ansöker om ersättning kan Försäkringskassan använda sig av uppgifterna. Läs mer på Försäkringskassans sidor.

För att ha rätt till ersättningar, till exempel barnbidrag eller bostadsbidrag så måste du vara försäkrad i Sverige. Om du är försäkrad i Sverige så kan du ansöka om ersättningar via Försäkringskassan. Som försäkrad i Sverige har du också rätt till statligt tandvårdsstöd.

Som folkbokförd i Sverige har du rätt till sjukvård och betalar vanlig svensk patientavgift för sjukvård. Detta då inom det allmänna sjukvårdssystemet.

Flyttlasset till Sverige

Bästa sättet att ordna flytten är att använda en flyttfirma. En professionell flyttjänst tar hand om tull formaliteterna och hjälper göra dig hemmastadd i Sverige.

Lämna en gratis offertförfrågan via Flyttjakt.nu-tjänsten och vi förmedlar den sedan vidare till alla flyttfirmor. Du når alla företag som erbjuder flyttjänster med en enda blankett.

Du får erbjudanden direkt till din e-post och du kan i lugn och ro jämföra dem och bekanta dig med recensioner. Ifall du hittar en flyttfirma som passar dig så kan du fritt komma överens om utlandsflytten med flyttfirman. Men du har ingen skyldighet att köpa.

Testa: Jämför din flytt utomlands här.

Glöm inte flyttarens checklista som hjälp till din flytt.
Denna guide är en del av Flyttjakt.nu-tjänsten där du planerar och jämför bekvämaste flyttarna.

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips