Saker att göra veckan innan du flyttar

Att flytta är inte alltid en dans på rosor och det finns mycket man måste komma ihåg att göra och stå i innan man flyttar. Flytten som en helhet från att man börjar packa första flyttlådan till att man packat upp allting i den nya lägenheten kan ta långt över en månad. Men just självaste veckan då man flyttar alla möbler och sover första gången i den nya bostaden, kan kännas som den stressigaste för då sker det mycket på en kort tid. Därför ska vi i denna artikel gå igenom de viktigaste sakerna du ska göra och komma ihåg under den veckan du flyttar.

Innan vi får igenom saker du ska göra under själva veckan som du flyttar, så listar vi upp några saker du absolut borde ren ha gjort. Om inte du gjort dessa, så ta itu med de först.

 • Bestämma flyttdagen – mycket viktigt så att du kan planera själva flytten och allting kring det.
 • Boka flyttfirma – flyttfirmors kalendrar fylls snabbt upp, speciellt på helger och helgdagar, så ta och boka en så fort som möjligt.
 • Skaffa städmedel och skyddsmaterial – dessa behövs alltid under en flytt.
 • Säg upp din gamla bostad
 • Jämför hemförsäkringar och elavtal
 • Flytta bredband

Saker att göra under veckan som du flyttar på:

 • Rensa – Ifall du inte redan tidigare börjat med att rensa, rekommenderar vi att du gör det så fort som möjligt. Detta är bra att göra så att du inte flyttar med dig onödiga saker som du ändå inte använder och som tar extra plats i nya bostaden.
 • Packa flyttlådor– Du har säkert börjat med packningen, men under flyttveckan kan du packa ner nästan så gott som allt i flyttkartonger och flyttlådor, det vill säga alla prylar, tekstiler och annat som du klarar dig utan under den veckan. Det du kan låta bli att packa ner är lite kläder som du kommer använda de kommande dagarna, några kärl och så vidare. Glöm inte heller att markera vad som finns i lådorna och till vilket rum de ska i din nya lägenhet, detta hjälper med uppacknings- och organiseringsprocessen. Du bör även skydda ömtåliga föremål, till exempel med bubbelplast, från att gå sönder och annan smuts.
 • Adressändring– Detta gör du via Skatteverkets sidor.
 • Flyttstädning– Du kan börja med flyttstädningen i sådana rum som du inte mer använder. Dessutom kan du rensa golvbrunnar, tvätta fönster och liknande redan färdigt. 
 • Mat– Det lönar sig inte att köpa en massor med färska matvaror hem just innan du ska flytta, utan försök att använda upp det som du redan har färdigt i kylskåpet och skafferiet.
 • Stora möbler– Ta loss och montera isär stora och svåra möbler. Tavlor och annat som hänger på väggarna kan du ta ner och täppa igen hålen. Ta även ner lampor från taket om de inte är nödvändiga.
 • Reservnycklar– Det är inte ovanligt att man ger en reservnyckel eller reservnycklar till någon familjemedlem eller kompis, kom ihåg att be dessa tillbaka.

Saker att göra under själva flyttdagen:

 • Skydda lägenheterna– Skydda både gamla och nya bostaden, det kan vara bra att till exempel lägga papper eller plast över golven. Det blir alltid smutsigt då det är människor med skor på inne och föremål samt möbler flyttas av och an.
 • Packa ner det sista– Alla väsentligheter som hygienartiklar, telefonladdare, extra kläder, lakan och liknande, ska du packa ner i en skild väska eller låda så att du skulle i princip klara dig en natt med endast den väskan. Detta är bra och göra för att vara på den säkra sidan ifall du inte skulle hinna packa upp allting första kvällen och då underlättar det dig att du har allt behövligt på en och samma plats, så slipper du gräva igenom alla andra lådor.
 • Skaffa förfriskningar– Köp något litet att äta och dricka till dig själv och de som hjälper till med flytten, så att alla orkar genom dagen.

Att flytta kan ibland kännas som väldigt stressigt och jobbigt, men försök att njuta av dagen och speciellt när du fått allting flyttat till din nya bostad och du kan äntligen börja uppackningsprocessen i lugn och ro.

Här är ännu en checklista inför din flytt som kan vara till stor hjälp under hela flyttprocessen, glöm inte att kika på den. 

Hitta en lämplig flyttfirma:

Att hitta en lämplig flyttfirma kan vara tidskrävande, jobbigt och man vet kanske inte riktigt var man ska börja. Med att använda Flyttjakts jämförelsetjänst kan du nu jämföra olika flyttfirmor med endast en blankett!

Hur fungerar det?

 1. Lämna en offertförfrågan på Flyttjakts hemsida, med information om din flytt
 2. Du får till din e-post flera offerter från olika flyttfirmor
 3. Du kan i lugn och ro läsa igenom och jämföra dem, samt läsa flyttfirmornas recensioner från tidigare kunder
 4. Välj den offert som passar dig bäst
 5. Få en smidig och enkel flytt!

Tjänsten är helt gratis att använda och du binder dig inte till något med att skicka en offertförfrågan. 

Lycka till och hoppas du får en bra flytt! 

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips