Ekar det? 9 tips på ljudabsorbenter hemma

Har du precis flyttat till ett nytt hem och märkt att det ekar i rummen? Eko uppstår då ljudvågor studsar mot hårda ytor och kommer tillbaka till våra öron med en liten fördröjning. Det här händer oftast i stora och tomma rum där ljudet inte absorberas utan istället studsar runt. Det här beror på att det ännu inte finns några ljudabsorbenter hemma som kan dämpa ljudet.

Förutom att ekande kan vara väldigt störande, kan det också påverka välbefinnande negativt. Bland annat kan det leda till koncentrationssvårigheter, stress, trötthet, irritation, huvudvärk och sömnsvårigheter. Därför är det viktigt att åtgärda problem med eko, och som tur finns det flera knep man kan använda sig av. Fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips på vilka ljudabsorbenter du kan använda hemma!

Varför ekar mitt rum?

Om ditt rum känns ekande beror det troligen på att ljudet inte har någonstans att ta vägen. När väggar, golv och tak består av hårda material, som trä, betong, glas eller kakel, studsar ljudvågorna runt istället för att dämpas. Har du dessutom lite möbler, inga gardiner och tomma väggar förstärks effekten. Det här är vanligt i nyrenoverade eller minimalistiskt inredda rum. Även små rum kan eka om de är tillräckligt kala.

Flyttjakt tipsar!

8 ljudabsorbenter hemma som effektivt dämpar ljud i rum

Hur kan man dämpa ljudet i ett rum då? När du just har flyttat in och känner att eko är ett problem, behöver du inte oroa dig för dyra akustiklösningar. Många gånger handlar det om att möblera på rätt sätt och använda sig av material som naturligt dämpar ljudet. Här är några saker du kan börja med direkt:

  1. Lägg ut mattor
    Genom att lägga ut mattor kan du dämpa ljudet effektivt och enkelt. För extra bra effekt lönar det sig att köra på en tjock och lurvig matta.

  2. Häng upp gardiner
    Textilier framför fönstren minskar både eko och störande ljud utifrån. Tunga gardiner som går hela vägen till golvet fungerar inte bara bäst, det är också väldigt snyggt! Om du inte vill blockera ljusinsläppet fungerar det också utmärkt att hänga gardiner på väggen bredvid fönstren.

  3. Möblera stort
    Soffor, fåtöljer och bokhyllor bryter upp ljudvågorna och gör rummet mindre ”studsigt”. Det hjälper särskilt om de placeras längs väggarna.

  4. Fyll väggarna
    Tavlor, hyllor och väggtextilier ser inte bara fina ut, de fångar också upp ljud samt minskar efterklang.

  5. Dekorera med tyg och kuddar
    Mjuka detaljer som kuddar, filtar och puffar fungerar som små ljudfällor och gör rummet både tystare och mysigare.

  6. Placera ut växter
    Större växter med mycket bladverk absorberar också ljud – särskilt om du placerar dem i hörn där ljud lätt studsar.

  7. Använd ljuddämpande material
    Vissa material absorberar ljud bättre än andra. Några av dem är porösa material, gips, filttyg och kork.

  8. Limma fast filttyg
    Ett annat smart sätt att dämpa ljud är att limma fast ett filttyg under ett bord eller bakom tavlor. Detta passar speciellt dig som har en minimalistisk stil och inte vill ha massa möbler och tavlor framme. Osynligt och effektivt!
Tomt rum som ekar

Hjälper inget? Använd akustikpaneler eller akustikplattor!

Om varken justering av möbler eller flera textiler får bort ekande i rummen, är det värt att sätta in akustikpaneler eller akustikplattor. Dessa kan placeras på både tak och väggar och hjälper effektivt för att dämpa eko. Förutom att dämpa ljud kan dessa också användas som inredningsdetaljer och finns i flera olika former och färger. Men om man inte vill att ljudabsorbenterna ska synas kan man limma undertaksskivor i taket.

Så optimerar du dina ljudabsorbenter hemma för att minska ekande

  • Placera ljudabsorbenterna så nära ljudkällan som möjligt för att dämpa ekot på bästa sätt. T.ex om du har problem med eko kring matbordet eller soffan, ska du fokusera på dessa områden.
  • Tänk ändå på att placera ut ljuddämpare i hela rummet för att få en mer balanserad effekt. 
  • Placera ljuddämpare i hörn.
  • Bryt av symmetrin i rum för att bryta upp ljudvågorna och minska efterklang.

Genom dessa knep ska du bli av med ekot hemma! Om det känns som ett svårt projekt att fixa med ljudabsorbenter hemma kan det löna sig att vända sig till proffs. De vet vilken lösning som passar bäst enligt dina behov och önskemål.

Har du flytten framför dig? Jämför flyttfirmor kostnadsfritt via oss genom att lämna en offertförfrågan!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips