Flytta till delat boende – vad behöver du veta?

Att flytta till delat boende har blivit allt mer populärt under de senaste åren och trenden förutspås att fortsätta växa åt samma håll. Det är inte så konstigt eftersom det finns en hel del fördelar med att vara samboende eller inneboende. Det har länge varit vanligt bland studeranden at ha en rumskompis, och nu håller det på att bli allt vanligare även bland dem som inte studerar. Vi går igenom olika aspekter med delat boende och var du hittar din flytthjälp!

Olika alternativ för att vara samboende

Du kan bo tillsammans med andra i flera olika konstellationer. Kollektivhus är ett delat boende främst för äldre. Alla har sin egen lokal och delar sedan på gemensamma utrymmen. Som medlem i en kooperativ hyresrättsförening kan man hyra en hel lägenhet. Detta upplägg är en blandning mellan hyresrätt och bostadsrätt. Det som är vanligt bland studeranden är att hyra en lägenhet tillsammans med en kompis. Detta kan man göra privat eller genom en förening som hyr ut lägenheter för studeranden.

Ett annat populärt alternativ för unga och unga vuxna är co-living eller delningsboende. Ett bolag hyr ut mindre rum för hyresgästerna som sedan delar på kök, vardagsrum samt badrum. Det sista alternativet för delat boende vi kommer att ta upp är att vara inneboende hos någon. Detta går ut på att man hyr ett rum i en annan persons hem, och delar på resten av hemmet med de som bor där.

Plus och minus med att flytta till delat boende

Som med allt annat finns det mer positiva samt negativa saker med att dela lägenhet med en rumskompis. Att dela lägenhet är bra eftersom:

  • Boendekostnaderna minskar då man kan dela på hyran och alla utgifter relaterade till hemmet.
  • Man kan ha råd att bo på ett område man ananrs inte har möjlighet till.
  • Om fler delar boende lättar det på bostadsbristen. Att kvadratmetrarna används effektivt tackar även miljön för.
  • Du motverkar ensamhet då du har någon att umgås med varje dag. Du kan få vänner för livet.

När man planerar att dela lägenhet med en kompis eller flytta in som inneboende hos någon är det bra att tänka över eventuella nackdelar också. Tänk igenom följande saker för att inte överraskas negativt då du är samboende:

  • Vem ska du dela boende med? Trivs du i personens sällskap och har ni liknande tankesätt gällande städning, handla mat, laga mat, läggdags och att ha kompisar på besök eller övernatten? Behöver en mer ensamtid än den andra?
  • Kan ni diskutera kring saker ni stör er på så att alla ska trivas i hemmet?
  • Boendesituationen kan ändras plötsligt ifall ni är studerande och din rumskompis fått en studieplats i en annan stad. Alternativt att din rumskompis eller du får en partner och vill flytta tillsammans med den personen.
  • Det kan vara svårt att ha ett privatliv, särskilt i gemensamma utrymmen.

Hitta en rumskamrat att dela bostad med

Om du vill flytta in med någon annan kan du börja fråga runt bland dina vänner. Om det är så att du ska flytta till en ny stad där du inte känner någon kan sociala medier vara till stor hjälp. Det finns olika grupper och forum för just detta ändamål där du kan hitta andra som också vill ha en rumskompis. Genom att googla ”rumskamrat i Stockholm, tvåa” eller ”delad lägenhet i Malmö” kan du komma in på dessa grupper eller webbsidor som erbjuder liknande tjänster. Hemavi är en tjänst som hjälper dig att hitta en passande rumskompis då det gäller inneboende.

Kan jag få bostadsbidrag när jag har en rumskamrat? Att bo med en rumskamrat är ofta kopplat till studietiden. Om din inkomst inte räcker till kan du ansöka om bostadsbidrag även om du bor i en delad lägenhet. Om ni har egna hyresavtal kan ni båda ansöka om egna bostadsbidrag. Bostadsbidraget kan ni ansöka via Försäkringskassan.

Hjälp med att flytta till delat boende

De flesta delade lägenheterna har gemensamma utrymmen såsom kök, vardagsrum och badrum. Tänk därför på att flytta bara den mängd saker som ryms in i ditt eget rum. Kom alltid överens med hyresvärden och/eller rumskamraterna gällande inredningen i kök och andra gemensamma utrymmen. Får du hjälp av dina vänner eller familj att flytta? Om inte, kan du använda dig av Flyttjakts jämföresletjänst för att gratis och lätt hitta en flyttfirma som kan hjälpa dig! Oavsett hur mycket eller lite flytthjälp du behöver, kommer du säkerligen hitta en flyttfirma som passar dig.

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips