Flytta till delad bostad – vad behöver du veta?

Delat boende, delade lägenheter, samboende: är vanliga former av boende för många människor, till exempel under studierna. Delade bostäder bidrar till att sänka boendekostnaderna genom att utnyttja varje kvadratmeter på ett fantasifullt sätt. I den här artikeln tittar vi på delat boende och naturligtvis på hur du flyttar in.

Varför är det bra med delat boende?

Att bo i en gemensam lägenhet är ofta ett alternativ, till exempel under studietiden. Vid andra tillfällen i livet kan det naturligtvis hända att människor delar större bostäder, även mellan familjer. Vad är bra med att dela bostad och vilka fördelar kommer med det?

Det bästa med att dela bostad:

  • Bostadskostnaderna minskas.
  • Bostäderna är mer ekologiska när kvadratmetrarna används effektivt.
  • Du kan till och med få en eller flera rumskamrater som du förblir vänner med hela livet ut.

När man planerar att flytta till en delad bostad kan vissa mindre trevliga aspekter dyka upp. Förutom de positiva aspekterna bör du vara beredd på följande:

  • Det kan vara svårt att hitta en lämplig rumskamrat. Studerandes situation kan förändras snabbt (till exempel kan din framtida rumskamrat redan säga upp samboendet innan ni ens flyttat in, ifall hen exempelvis fått en studieplats i en annan stad).
  • Det kan vara svårt att ha ett privatliv, särskilt i allmänna utrymmen: när du bor i en delad lägenhet är köket och vardagsrummet inte bara ditt.

Var hittar jag en rumskamrat eller en lämplig delad lägenhet?

Om du vill hitta en lämplig lägenhetskamrat eller delad lägenhet kan du börja med sociala medier. Det finns sidor, grupper och möjligheter att söka efter en lägenhetskamrat med lämpliga söktermer på flera olika sociala forum. Det finns många webbplatser och grupper av personer som erbjuder olika typer av sökmotorer och termer, och du bör inkludera den stad eller till och med det distrikt (+ eventuellt storleken på din bostad) du vill flytta till. Exempelvis ” Rumskamrat i Stockholm, tvåa ” eller ” Delad lägenhet i Malmö “.

I princip kan du hitta en studentbostad på vilken webbplats som helst för bostadssökning.

Flyttning till en delad bostad

I delade lägenheter finns det vanligtvis ett sovrum för varje person, men vardagsrum, kök och badrum kan delas. Därför bör du flytta in den mängd saker i ditt nya hem, så att de får plats i det utrymme som du har fått. Inredningen i kök och andra gemensamma utrymmen bör alltid överenskommas i förväg med hyresvärden och/eller rumskamraterna.

När du funderar på att flytta till en delad bostad bör du tänka på följande:

  • Får du till exempel hjälp av dina föräldrar eller vänner att flytta? Om inte kan du också använda Flyttjakts jämförelsetjänst för att lämna en offertförfrågan gällande flytthjälp, även för delat boende.
  • Ta reda på exakt vad du behöver för att möblera ditt eget utrymme och det gemensamma, innan du köper eller lägger offertförfrågan för flytthjälp: på så sätt vet du vilka möbler du behöver ta med dig.

Kan jag få bostadsbidrag när jag har en rumskamrat?Att bo med en rumskamrat är ofta kopplat till den tid du studerar. Det kan hända att din studieinkomst inte räcker till för att leva – du kan ansöka om bostadsbidrag när du bor i en delad lägenhet. Om ni har egna hyresavtal kan ni båda ansöka om egna bostadsbidrag. Bostadsbidraget kan ni ansöka via Försäkringskassan.

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips