Besiktning av bostad vid flytt – vad handlar det om?

Ifall du flyttar till en hyreslägenhet så finns det inga krav att göra en besiktning av lägenheten men det rekommenderas då det fungerar som en säkerhet och trygghet för alla involverade parter. Under en besiktning utreder man förekomsten av möjligt slitage och skador i bostaden. Därtill kan man med en besiktning undvika onödiga konflikter och problem i framtiden.

Om du däremot flyttar in i en bostad som du köpt, så är det lagstadgat att man måste besikta bostaden före man flyttar in, detta kallas överlåtelsebesiktning. Läs vidare om vad man ska tänka på angående besiktning, antingen om du flyttar in i en hyresbostad eller om du flyttar in i en  bostad som du köpt.

Vad är en flyttbesiktning?

Vid en flyttbesiktning kartlägger man de möjliga skador i den nya bostaden man ska flytta in i. Före man flyttar in så går man igenom bostaden och ser ifall det finns skador i den. Det är normalt att hyresvärdar gör besiktningar på lägenheter hen hyr ut vid byte av hyresgäster.

När man köpt en bostad så ska man anställa en besiktningsman som går igenom bostaden och ger ett utlåtande.

Besiktning av hyreslägenhet

Om man flyttar in i en hyreslägenhet så är det inte obligatoriskt att göra besiktning men det rekommenderas. Vanligtvis gör hyresvärden en besiktning i lägenheten efter den som tidigare bott där, ifall inte kan du insistera att hyresvärden gör en besiktning före du flyttar in. Besiktningen dokumenteras i ett besiktningsprotokoll som du ska be en kopia över. 

I detta besiktningsprotokoll nämns skicket på lägenheten, ifall det finns skador och skicket på tak, golv, tapeter, kök, badrum m.m. Därtill är det bra att du själv går igenom lägenheten före du flyttar in och dokumenterar möjliga skador, tar bilder och videon som bevis att du inte ligger bakom dessa skador. Detta anmäler du sedan till din hyresvärd och lägger till i besiktningsprotokollet.

Alternativt kan du göra en besiktning tillsammans med din hyresvärd och gå igenom möjliga skador tillsammans. Som sagt, glöm inte att ta bilder eller filma i bostaden före du flyttar in så att du har bevis på hur bostaden såg ut före du flyttade in, för sen när du flyttar ut.

Du gör detta för att inte bli betalningsskyldig för skadorna som redan fanns före du flyttade in i bostaden.

Normalt och onormalt slitage

Du har en vårdplikt som en hyresgäst vilket betyder att du ska se till att lägenheten du hyr hålls i gott skick. Men desto längre man bor i en bostad, desto mer slitage skapar man i bostaden. Med normalt slitage menar man till exempel mindre repor i golvet samt små fläckar. Detta är helt okej och hör till.

Däremot kan det vara att man orsakat större slitage vilket räknas som onormalt slitage, till exempel större hål i väggen efter tavlor eller vattenskadad parkett. Då är man skyldig att betala för detta eller sedan renovera det själv fackmannamässigt, att arbetet är gjort snyggt och prydligt.

Besiktning av köpt bostad?

Som köpare av en bostad så vill du säkert veta vad du får för pengarna. Alla bostäder ska besiktas vid ett ägarbyte och det finns en så kallad undersökningsplikt för köpare. Så när du köper ett hus eller lägenhet så har du en lagstadgad skyldighet att besikta bostadens skick. Detta betyder att du måste anlita en besiktningsman för att göra denna så kallade överlåtelsebesiktningen, också känd som husbesiktning. 

Nuförtiden har det också blivit vanligare att säljaren beställer en besiktning som alla intressenter får ta del av. Men som sagt har ändå köparen undersökningsplikt och i sista hand se till att huset eller lägenheten blir besiktad. 

Läs mera om köparens undersökningsplikt.

Vid köp av nyproduktion så görs en slutbesiktning, också kallad entreprenadbesiktning. Den ska göras när byggprojektet är klart och av en oberoende besiktningsman. Slutbesiktningen går ut på att kontrollera att arbeten gjorts på korrekt sätt.

Tänka på vid utflytt

Kom ihåg att städa noggrant när du flyttar ut ur din lägenhet, så att den nya hyresgästen flyttar in i en ren lägenhet. Du kan även anställa flyttstädning som städar lägenheten istället för dig.

Lägenheten kommer troligen besiktas när du flyttar ut, ifall du kan så är det bra att närvara vid besiktningen så du kan genast på plats reda ut eventuella oklarheter med skicket av lägenheten. 

Ditt livs bekvämaste flytt

Man vill gärna inte stressa oändligt för en flytt. Genom att använda en flyttjänst så kan man göra det lättare för sig själv då man får en organiserad och effektiv flytt på det sättet. Att flytta med hjälp av professionella är så mycket bekvämare.

Det bästa sättet att hitta en flyttfirma som passar en är att jämföra flyttfirmor via Flyttjakt.nu-tjänsten. Du når ut till flera flyttfirmor med bara en offertförfrågan. Därtill får du tillgång till recensioner som andra kunder skrivit om flyttfirmorna. Se till att du får den tjänsten du är ute efter för bästa priset.

Du jämför lätt flyttfirmor med Flyttjakt.nu genom att:

  1. Lämna en offertförfrågan
  2. Jämför offerter som du får till din e-post (Du behöver inte göra ett avtal om du inte vill)
  3. Välj alternativet som passar dig bäst!

Här börjar det – din stressfria flytt!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips