Slutstädning och dess kostnad – tips och råd för flyttare

En flytt innebär alltid en slutstädning av den gamla bostaden. Det är trevligt för den nya hyresgästen att kunna ta med sig sina tillhörigheter till ett rent och snyggt hem, men skyldigheten att göra den slutliga flyttstädningen bestäms också av regler och avtal. I många hyresavtal anges exakt vad som krävs för slutstädningen. Läs nedan för att ta reda på vad som i allmänhet ingår, hur det ska göras och vad som kan hända om du inte gör det.

Vad är slutstädning av en bostad?

Ofta bestämmer hyresvärden hur omfattande slutstädningen av bostaden ska vara. Det kan också skrivas in i hyresavtalet, så att det finns nerskrivet på papper och det inte finns några oklarheter för någon av parterna. Det finns inga officiella riktlinjer för slutstädning när man flyttar ut ur en bostad, men det är naturligtvis god praxis. Slutstädning kan också avtalas vid försäljningen.

Slutstädning eller inflyttningsstädning är städning och rengöring av bostaden innan den nya hyresgästen flyttar in. Att fastigheten och gården ständigt sköts är också till stor hjälp när det kommer till slutstädningen.

Hur ska du utföra slutstädningen av ditt hem?

Vad ingår i slutstädningen och när ska den utföras? Slutstädning omfattar följande:

  • Att tvätta fönster
  • Avfrostning och rengöring av kylskåp och frys.
  • Rengöring av ugn och spishäll
  • Rengöring av ventiler samt filter för fläktkåpan.
  • Rengöring av golvavlopp i badrummet

Utöver ovanstående görs en bra grundstädning med dammsugning, rengöring av ytor, rengöring av toaletter, badrum och bastu. Dessa punkter anses i allmänhet vara god hyrespraxis, hyresvärden specificerar vid behov kraven för slutstädningen. Om det i hyresgästens lokaler finns en balkong, ett förråd eller andra utrymmen ska dessa naturligtvis beaktas i slutstädningen.  

Läs även vår checklista vid flyttstädning- rum för rum 

När ska slutstädningen göras?

Slutstädningen är lättast och snabbast att göra när hela lägenheten har tömts på tillhörigheter och möbler. Om ditt schema tillåter det kan du ta med dig flyttlasset till den nya lägenheten och sedan återvända till den gamla lägenheten med endast den nödvändiga städutrustningen.

Vad ingår i ett bra slutstädningspaket?

Rengöringsutrustning och material, tillräckligt med tid och i bästa fall hjälp.

Till lämplig städutrustning hör fönsterputs, dammsugare, mopp och rengöringsdukar. För städning bör du ha ett lager med allrengöringsmedel, fönsterrengöringsmedel och diskmedel. Om det finns element i hemmet som är svåra att rengöra eller stora proppar rekommenderar vi att du konsulterar en professionell person.

De bästa tvättmedlen finns inte bara i butikshyllan utan även i ditt eget kök: vinäger och bakpulver är bra fläck- och luktborttagningsmedel.

Glöm inte slutstädningen – om du glömmer den innebär det ofta en ekonomisk förlust.

Vad händer om du inte utför slutstädningen?

Om hyresgästen inte gör slutstädning i den gamla bostaden får hyresvärden behålla hela eller en del av depositionen. Säkerhetsdepositionen får minskas med det belopp som hyresvärden har fått betala till följd av hyresgästens underlåtenhet att ta hand om bostaden.

Det är därför lämpligt att ta med en bestämmelse om slutstädning i hyresavtalet.

Flyttjakt stödjer dig i alla aspekter av din flytt. Det bästa du kan göra för att stödja en bra och inspirerande flytt är att själv lägga en offertförfrågan  på din flytt, från packning till slutstädning!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips