Packningsschema för flytt: vad ska du packa först och sist?

På Flyttjakt vill vi göra din flytt så bekväm och smidig som möjligt! En flytt innebär alltid att man packar ner allt sitt bohag- men hur ska man göra det och i vilken ordning?

Det viktigaste att göra när du packar (förutom att ha tillräckligt med tid) är att dela upp dina tillhörigheter i kategorier: saker du behöver sällan, ibland och ofta. Att flytta och packa är också ett bra tillfälle att reflektera över hur viktiga och betydelsefulla dina ägodelar är. Skulle det vara möjligt att rensa i bostaden innan flytten och bli av med onödiga/gamla tillhörigheter? 

Läs nedan för att få tips om hur du kan organisera och planera din packning på ett förnuftigt sätt.

Vad är det första du ska packa?

När ska du flytta och är det mycket som ska flyttas?

Det är bäst att börja packa så snart som möjligt, även om det är flera månader kvar till flytten. Du kan börja packa utan att vara orolig, eftersom våra hem vanligtvis är fulla av saker som vi sällan behöver.

Se till att du räknar med veckor, helst till och med månader, snarare än dagar för flytten och den packning som följer med den. Din lägenhet, mängden saker du har och familjens storlek avgör hur mycket tid du bör reservera för flytten.

Packa de saker först som tar mycker plats och som du behöver sällan. Här är några exempel på saker som du sällan behöver:

  • Säsong dekorationer, textilier och andra föremål, t.ex. juldekorationer och säsongskläder.
  • Föremål i förråd och på hyllor, minnessaker och dekorativa element som ändå kommer att finnas i ditt nya hem. Du kan packa undan allt som du vill ha i ditt nya hem, men som du inte behöver just nu.

Tycker du att flytten och den tillhörande packningen är jobbig? Använd vår jämförelsetjänst för en bekvämare och enklare flytt.

Kan du skära ner på mängden saker när du packar?

Tänk om du hittar en massa saker som du inte ens kom ihåg att du äger?

Det finns många saker i våra hem som vi kanske inte alls behöver. Alla behöver inte bli minimalister, men att flytta och packa är ett utmärkt tillfälle att återvinna och ge vidare det du inte behöver.

Du kanske samlat på dig i år (till och med årtionden!) av gamla dekorationer, kläder eller andra saker som ligger i ditt förvaringsutrymme och som du inte har använt på länge. Naturligtvis är dessa saker onödiga och fördröjer processen med att packa inför en flytt, och själva flytten för den delen. 

Onödiga saker ligger inte nödvändigtvis på lur i lagret, utan kan även vara på synliga ställen. Men vanligtvis ägnar människor mycket tid åt att leta efter saker och ting.

Vi rekommenderar att du rensar ditt hem från onödiga saker innan din flytt!

Packa slumpvist när du har några veckor på dig att flytta.

När det är några veckor kvar till själva flyttdagen kan du packa slumpvist föremål och dekorativa element. Vissa kärl, apparater, böcker och leksaker är bland annat sådant som bara används ibland.

Finns det några utrymmen i ditt hem som sällan används? Du kan till exempel redan packa ihop sakerna i gästrummet. Du kan också packa trädgårdsmöbler och dekorativa element i god tid före flytten.

Kom ihåg att även före flytten då går igenom Flyttjakts checklista!

Packa dina dagliga nödvändigheter sist och gör ett överlevnadskit för flytten

En förnuftig flyttare packar sist de saker som de behöver dagligen. Ett överlevnadskit för några dagar är praktiskt när du packar upp från ditt gamla hem till ditt nya hem. På kvällarna före flytten är det bra att planera allt du behöver för de närmaste dagarna i en stor ryggsäck eller resväska.

Ett överlevnadskit för flytten kan innehålla saker som:

  • Rena kläder och toalettartiklar för de kommande dagarna + utomhuskläder enligt väder och naturligtvis tillbehör till husdjur, så som deras mat.
  • Köks- och matlagningsredskap
  • Batterier, lampor och laddare
  • Alla arbets-, skol- och förskole artiklar

Att packa upp är tidskrävande, och alla har inte tillgång till t.ex. flyttledigt. I sådana fall underlättas vardagen i det nya hemmet av att några dagars saker och väsentligheter finns på ett och samma ställe och är lätta att hitta.Du vet väl att du på Flyttjakts webbplats kan hitta rätt flyttjänst för dig?

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips