Du som flyttar: Jämför olika elavtal för din nya bostad

På grund av den rådande världssituationen har priser höjts och speciellt elpriser. Frågorna kring prisökningen och tillgång till el, får flera att fundera på förbrukningen av energi samt värme. Många kan tycka att det är jobbigt att fundera på olika elavtal speciellt när man ska flytta, men tyvärr är det något man inte kommer undan. 

Priser för el och värme samt olika avtal kring dessa är speciellt intresse för dem som ska flytta. Priserna har påverkas för tillfället av inflationen och därmed kommer du vill jämföra olika elavtal innan du flyttar för att få så låga elkostnader som möjligt. 

I denna artikel går vi igenom vad du behöver ta reda på när det kommer till elavtal och du ska flytta till en ny bostad, samt ger vi dig tips på hur du kan spara el.

När du flyttar in i en hyreslägenhet:

När du söker efter en ny hyreslägenhet, ta reda på vem som ansvarar över elavtalet. Det brukar ofta vara hyresgästens ansvar och med andra ord hen som ser till att ett elavtal finns och att elen blir betald. När hyreskontraktet upphör måste självklart även elavtalet upphöra.

Det finns flera olika elnätsföretag och det kan både ta tid samt kännas jobbigt att jämföra dem. Kom ihåg att ta reda på vems ansvar det är att teckna på elavtalet. Men oberoende är det nog elpriserna som kunden är mest intresserad av, dock ska man inte glömma själva avtalets upplägg det vill säga längd och så vidare. Detta är bland annat faktorer som påverkar kundens slutliga val. 

Notera att du endast kan påverka priset på elen, elöverföringsavgiften bestäms av elleverantören i din bostadsort. När du själv ansvarar över el-kontraktet, kom ihåg att lämna offertförfrågningar till olika elleverantörer.

Gemensam el?

Ibland tecknar bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren ett gemensamt elavtal, istället för de enskilda hushållen. Då ingår elen i din hyra eller avgift. I dessa fall räknas du inte mer som enskild kund och då förlorar du även rätten att kunna byta elhandlare. I många fall kan kollektivmätning innebära lägre kostnader totalt, ifall el- och nätkostnaderna minskar.

Även om det i dagens läge går relativt snabbt att få elavtal samt el till en hyreslägenhet, rekommenderar vi starkt att du i god tid börjar jämföra olika elleverantörer och vad de erbjuder till vilket pris.

Den senaste prisökningen för el påverkar flyttares nya kontrakt och för tillfället är nya elavtal så gott som alltid dyrare än de gamla. Enligt olika beräkningar kommer hushåll som värmer med el, måste betala möjligen dubbelt eller mer för elen under den kommande vintern. Som exempel kan vi se att priserna har stigit: I södra Sverige var elpriset i juli 2021 ca 78,7 öre per kilowattimme, medan det i juli 2022 var 138,1 öre per kilowattimme. 

Rörligt eller fast elavtal?

Som du säkert har hört finns det både rörliga och fasta elavtal. Men vad är skillnaden mellan dessa? Ett rörlig elavtal innebär att priset på elen varierar från månad till månad, och priset är baserat på vad inköpspriset för elen är. Ifall man har ett fast elavtal innebär det att man betalar samma pris per kilowattimme oavsett hur elmarknaden ser ut.

  • Rörligt elpris: Priset per kilowattimme varierar från månad till månad.
  • Fast elpris: Priset per kilowattimme hålls detsamma oberoende vad som händer på elmarknaden.

Vilkendera är bättre? Det beror självklart på ens egna situation och hurdant ens boendeläge ser ut. Fördelen med ett fast elpris är att du vet varje månad ungefär hur mycket dina elkostnader och räkningar kommer att vara. Medan fördelen med ett rörligt elpris är att när elpriset sjunker, kan du utnyttja det, men du måste även vara beredd på temporära uppgångar.

Hur kan man spara el? 

Det finns flera olika sätt hur du kan spara el. Här kommer våra bästa tips:

  • Släck lampan! Kanske det mest uppenbara sättet men väldigt effektivt och enkelt. Det är onödigt att lampor är på i rum var du inte befinner dig.
  • Koppla ur! Oftast lämnar man olika strömsladdar, såsom mobilladdare, fast i väggen som kan dra mycket osynlig och onödig energi. Genom att dra ut dessa när du inte använder dem, kan du minska markant din elförbrukning.
  • Rumstemperatur: En lämplig temperatur i en lägenhet är kring 20 grader. Många föredrar att i sovrummet ha ett par grader lägre än det. Har du värmen i lägenheten hela tiden långt över 20 grader, tar det i sin tur också mera el. 
  • Den rätta temperaturen för kylen är +5 grader medan frysen ska vara kring-18 grader. OBS! För varje ytterligare grad ökar elförbrukningen med ca 5%.
  • Golvvärme är oftast en storkonsument av el, så kolla ifall du kan sänka den på ett säkert sätt.
  • Kontrollera för springor: Springor vid fönster och dörrar som släpper in kall luft är bra att täppa igen. Dessa gör nämligen att kall luft kommer in i din lägenhet och då måste du höja på värmen för att hållas varm. 

Ska du flytta och letar efter en flyttfirma?

Om du är påväg att flytta rekommenderar vi att du lämnar en offertförfrågan på Flyttjakt! Då når du ut till flera flyttfirmor med en och samma blankett och sedan får du flera olika offerter till din e-post som du kan i lugn och ro gå igenom, och välja den flyttfirma som passar dig och din flytt bäst. Tjänsten är helt gratis att använda och du binder dig inte till något med att skicka en offertförfrågan.

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips