Flyttprocessen med en flyttfirma – hur går det till 2024?

Planerar du att anlita en flyttfirma för din flytt men funderar över hur det går till i praktiken? Då har du hittat rätt! Vi kommer att gå igenom flyttprocessen från det att man lämnar en offertförfrågan till det att man skakar hand för sista gången. Vi reder även ut vad man kan räkna med att flyttfirman sköter om och vad som hör till att kunden själv fixar.

1. Flyttprocessen börjar med att be om offerter från flyttfirmor

Det första som händer i flyttprocessen är att du lämnar en offertförfrågan till en flyttfirma. I offertförfrågan ska det tydligt framgå varifrån och vart du flyttar, hur stort bohag du har, om du behöver flytta tunga möbler som t.ex. ett piano och om du har egen flytthjälp. Det kan vara väldigt tidskrävande och jobbigt att beskriva sin flytt i detalj flera gånger om du lämnar en offertförfrågan till flera olika flyttfirmor. Du måste separat leta fram deras hemsidor samt kontaktuppgifter.

Finns det inget lättare sätt att lämna en offertförfrågan på?

Ja, det finns det! Genom att lämna en offertförfrågan via Flyttjakt når du ut till flera flyttfirmor runt om i landet på en och samma gång. Du kan enkelt fylla i offertförfrågan via datorn eller telefonen.

Efter att du har lämnat din offertförfrågan är det bara att vänta på att offerterna ska trilla in i din e-post inkorg. I genomsnitt får våra användare 6 offerter att jämföra. Om du vill tala mer med en flyttfirma kan du antingen skicka ett meddelande via din profil på Flyttjakt eller ringa flyttfirman direkt.

“Ytterst bra tjänst! Jag skulle inte ens ha tänkt på att fråga flytthjälp från Helsingborg för att flytta mellan Malmö och Göteborg.”

Lämna en offertförfrågan!

2. Anlita flyttfirma

Om du endast lämnat en offertförfrågan direkt till en flyttfirma och deras offert passade dig, är det bara att tuta och köra med dem. Det lönar sig dock alltid att jämföra olika alternativ. Om du lämnade din offertförfrågan via Flyttjakt och inte råkade få en offert som passade dig är du inte bunden till att välja någon.

Om du däremot fick en offert som motsvarar dina behov och din budget lönar det sig att så snabbt som möjligt bekräfta valet. Speciellt om man vill flytta vid ett månadsskifte eller under en helg lönar det sig att vara ute i god tid. Dessa dagar fylls nämligen upp fort i flyttfirmornas kalendrar. Om du väljer en flyttfirma via Flyttjakt gör du det enkelt via din egen profil, när som helst under dygnet.

3. Hämta och packa flyttlådorna

Se till att komma överens om leveransen eller upphämtningen av flyttlådor ifall du hyr dessa av en flyttfirma. Det är en bra idé att hämta flyttlådorna senast en vecka innan du flyttar så att det inte blir bråttom med packningen. Om du flyttar från en villa lönar det sig att hämta dem betydligt tidigare eftersom det finns mer saker att packa. Börja med att packa ner de saker du inte använder. Se även till att märka flyttlådorna och att packa dem smart. 

Lästips!

Flyttpacka – Tips att tänka på för en smart flyttpackning
Överlevnadskit vid flytt – Packa viktiga saker skillt
Packa upp efter flytt – Våra 10 bästa tips

Om du inte har en stor bil kan det vara smart att beställa hemleverans av flyttlådorna eftersom de kan ta en del utrymme även om de är tomma. En del flyttfirmor lånar gratis ut flyttlådor i samband med flytten, medan andra tar en liten summa för uthyrningen.

Förutom packningen är det mycket annat att tänka på vid en flytt. Läs vår checklista vid flytt för att ha stenkoll på allt före, under och efter flytten.

4. Flyttprocessens huvudmoment

När det är dags att flytta ska du se till att flyttbilen har möjlighet att komma så nära ytterdörren som möjligt och att det finns utrymme för flyttfirmans medarbetare att röra sig inne i bostaden. I detta skede ska allt vara packat så att flyttarbetarna kan sätta igång genast då de kommer på plats. 

Om du har meddelat flyttfirman att du kommer ha egen bärhjälp tillgänglig, är det viktigt att de är på plats. Flyttfirman räknar med den bärhjälpen och om inte den är på plats kommer flytten ta längre tid än beräknat. Om någon av din bärhjälp backar ut ska du meddela detta till flyttfirman så att ni kan komma överens om ytterligare arbetskraft eller ändringar i tidtabellen. Har du inte egen flytthjälp kan du såklart låna flyttfirman sköta om allt. 

När alla saker har lastats in i flyttbilen är det dags att köra flyttlasset till den nya bostaden. Du kan vid behov få åka med i flyttbilen, men kolla upp det i förhand med flyttfirman. Dubbelkolla att du har den nya bostadens hemnycklar i fickan innan du hoppar in i flyttbilen. 

När ni är framme går allt snabbare om ni kan parkera så nära ytterdörren som möjligt. Om du själv ställer upp som bärhjälp ska du tänka på att inte placera flyttlådor i tamburen eller på ett ställe alla måste passera. Bär in flyttlådorna ända fram så att det finns utrymme för er alla att bära in lådor och möbler.

5. Vad i flyttprocessen gör flyttfirman och vad gör kunden?

Hur mycket kunden gör själv beror såklart på hur omfattande flyttservice kunden väljer att boka.

Om man har bokar vanlig hjälp för flytten har flyttfirman hand om minst följande saker:

  • Lastning och lossning
  • Fastsättning av sakerna samt möblerna i flyttbilen
  • Transport av flyttlasset

Separat avtalat kan flyttfirman hjälpa till med att:

Om inte annat har avtalats står kunden för att:

  • Packa hela bohaget
  • Skydda möbler, golv och saker
  • Ta reda på vad flyttbilen kan parkera utanför bostaden
  • Se till att gångvägarna är fria så att det går säkert och effektivt att bära
  • Föra sopor till soptippen
  • Fixa egna flyttlådor

Lästips! Vad förväntar sig flyttfirmor av dig och varför?

5. Flyttprocessen avslutas

Då flyttprocessen är genomförd är det dags för betalningen. Kolla upp betalningsöjligheterna i god tid innan flytten. Flyttfirmor kan ha olika riktlinjer för hur betalningen sker. En del kan vilja ha betalningen direkt medan andra erbjuder alternativet att skicka en faktura.

Om du har hyrt flyttlådorna av en flyttfirma ska dessa lämnas tillbaka enligt överenskommelse. Vanligtvis hyr man ut flyttlådor för ett par veckor, en vecka för att packa och en vecka för att packa upp.

Om du valde en flyttfirma via Flyttjakt har du nu möjligheten att skriva en recension om den valda flyttfirman. Du kan poängsätta flyttfirman från ett till fem samt skriva en skriftlig recension. Detta omdöme blir synligt på flyttfirmans profil och kan hjälpa andra i valet av flyttfirma.

Nu har vi gått igenom flyttprocessens alla steg. Vi önskar dig lycka till med flytten!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips