Hur fungerar en flyttjänst 2022? (Praktiska exempel)

Skulle du vilja anlita en flyttfirma för att hjälpa med din flytt? Men användningen av en flyttjänst är främmande för dig och du skulle vilja veta mera om hur en flyttjänst fungerar? Det är något som intresserar flera svenskar och det överraskar inte mig, för vem skulle inte önska att ens flytt skulle vara bekvämare och trevligare.

Vi går tillsammans igenom hur det går till att använda en flyttjänst från stunden man bokat tjänsten till sista handskakningen. Vad ska kunden göra, vad gör flyttfirman och vad händer när. Låt oss börja!

1. Lämna en offertförfrågan

Det första som händer är att du skriver en offertförfrågan. Det viktigaste är att nämna varifrån du flyttar och vart, så noggrant som möjligt beskriva hur mycket saker som flyttas och ifall du har egen flytthjälp. Dessutom måste du hitta kontaktuppgifterna till de flyttfirmor du ska skicka offertförfrågan till.

Här hjälper Flyttjakt.nu till, som är specifikt designad och gjord för detta. Flyttjakt.nu har en blankett som du lätt kan fylla i, till och med på mobilen. Ifall du har använt t.ex. nätbank, så är det hur enkelt som helst för dig att använda tjänsten då den inte ens kräver lösenord. En ifylld offertförfrågan når på en och samma gång ut till alla flyttfirmor, gratis.

“Ytterst bra tjänst! Jag skulle inte ens ha tänkt på att fråga flytthjälp från Helsingborg för att flytta mellan Malmö och Göteborg.”

Lämna en offertförfrågan här

2. Jämför offerter via Flyttjakt

Du får de flesta offerterna inom ett dygn, och de snabbaste inom en timme efter att du lämnat en offertförfrågan. Offerterna är lättlästa, skrivna med klarspråk och är antingen prissätta enligt timpris eller arbetsbörda. Till exempel får Flyttjakts användare i genomsnitt 6 stycken erbjudanden.

Att jämföra offerter har aldrig varit så enkelt, du jämför dina offerter via Min flytt-nätsidan där alla dina offerter sammanställs. Genom Min flytt-sidan kan du skicka detaljerade frågor till flyttfirman och komma överens om detaljerna för din flytt för att få en tjänst som uppfyller dina behov. Kommunikation är möjlig via meddelanden och telefon, beroende på vilket som fungerar bäst för dig.

Till hjälp har du de tusentals pålitliga recensioner som andra som använt Flyttjakt.nu skrivit. De samlas direkt från kunderna och flyttfirmorna kan inte påverka dem så du kan lita på att recensionerna är äkta. Vi är väldigt stolta över våra flyttfirmors utmärkta service.

3. Välj flyttfirma

Om det råkar sig så att du inte får ett enda erbjudande som du gillar så behöver du inte välja någon av dem. Att använda tjänsten binder dig inte till något, men vi hoppas och tror på att du kommer att gilla tjänsten.

När du hittat en flyttfirma som passar dig så ska du bekräfta ditt val så snart som möjligt. Det gäller att vara snabb då flyttfirmornas kalendrar snabbt fylls upp. Speciellt dagarna kring månadsbyte brukar vara speciellt populära men det kan finnas avbokade platser för dem som är sent ute. Du kan bekräfta via Min flytt-sidan när som helst under dygnet.

Ifall du hyr flyttlådor från flyttfirmor så se till att komma överens om leverans eller upphämtning av dem. Det är en bra idé att hämta flyttlådorna en vecka innan du flyttar, eller tidigare beroende på hur mycket saker du har. Observera att robusta flyttlådor tar även plats fastän de är tomma, så det kan vara vettigt att beställa hemleverans av lådorna ifall du inte har själv en stor bil. Vissa flyttfirmor erbjuder kostnadsfritt lån av flyttlådor i samband med flytt eller sedan för en mindre summa, varierar beroende på flyttfirma.

4. Packa flyttlådorna

Själva arbetet, alltså att packandet av alla saker är något man bör börja med i god tid före flytten. Packa först sakerna som du inte behöver mera i det gamla hemmet. Till exempel böcker, kläder, sängkläder, kärl, saker från förråd m.m.

Planera vilka saker du kommer behöver de första dagarna i ditt nya hem och packa dem skilt i en flyttlåda du märkt. Du kommer tacka dig själv senare. Läs våra tips på vad man bör packa i artikeln Bekvämare flytt paket.

Vem som helst kan lyckas med att packa flyttlådor med lite sunt förnuft. Men jag vill påminna att du inte ska packa lådorna alltför fulla. Det är viktigt att du ska kunna stapla dem på varandra för att de ska ta mindre plats, men detta lyckas inte ifall det sticker ut saker och ting från lådorna. Det går också smidigare att flytta dessa lådor med hjälp av säckkärror när man kan stapla dem på varandra. 

Det finns också mycket annat att komma ihåg när man flyttar, så jag rekommenderar att ladda ner denna checklista:

Flyttarens checklista – ladda ner pdf

5. Flytten

När flyttdagen äntligen är här så ska du se till att flyttbilen har möjlighet att komma så nära ytterdörren som möjligt och att det finns utrymme för bärarna att röra sig. I detta skede är allting hoppeligen färdigt packat och flyttarbetarna kan sätta igång genast de kommer på plats. I princip tar flyttarbetarna hand om allt bärande, packande av flyttbilen och att fästa hela lasten. Att skydda sakerna hör till kundens uppgifter, om du inte beslutat något annat med flyttfirman.

Det är viktigt att ifall du sagt åt flyttfirman att du ska ha ett visst antal egna bärare att det kommer finnas på plats så många bärare. Antalet bärare påverkar hur länge flytten tar och ifall flytten är underbemannad så kan det vara att den i värsta fall avbryts. Därför ska du genast vara i kontakt med din flyttfirma ifall antalet egna bärare ändras så att ni kan komma överens om ytterligare arbetskraft och ändringar i tidtabellen.

Ifall du vill njuta av vardagslyx så ska du anlita alla bärare via flyttfirman och inte behöva bära något själv.

När alla saker har förts ombord på flyttbilen är det dags att köra till den nya adressen. Du kan vid behov få färdas i flyttbilen, men kolla upp det på förhand med flyttfirman. Före du hoppar i bilen, kolla att du har nya hemmets nycklar i fickan.

Väl på plats är det snabbare och säkrare att lasta av sakerna ifall flyttbilen kommer så nära som möjligt ytterdörren. Ifall du själv är med och bära så kom ihåg att inte lämna flyttlådor i tamburen eller i gångvägen. Bär in lådorna ända fram och se till att de finns utrymme för flyttarbetarna att röra sig omkring med möblerna.

Betalningen sker smidigast i samband med flytten antingen med kort eller kontanter. Det är också möjligt i vissa fall att få betalningen som en räkning, så länge det går att kolla upp kredituppgifterna. Kolla upp betalningsmöjligheterna i god tid före flytten.

Vem gör vad?

Flyttfirman tar hand om att:

 • Bära sakerna
 • Packa och binda av sakerna i flyttbilen
 • Transportera lasten 

Separat avtalat kan flyttfirman hjälpa till med att:

 • Packa och packa upp
 • Skydda lägenhet och föremål
 • Montera och demontera möbler
 • Installera belysning och hushållsvaror
 • Föra avfall till soptipp
 • Transportera piano
 • Tömningstjänst/Evakueringstjänst
 • Flyttstädning
 • Och många andra saker – våga fråga!

Kunden står för att:

 • Packa och skydda saker före flyttfirman kommer på plats
 • Skydda golv och ytor i bostaden
 • Se till att flyttbilen kommer fram till närheten av ytterdörren
 • Gångvägarna är fria (Obs. husdjur), så att det går säkert och effektivt att bära
 • Bära saker, beroende på hur man avtalat

6. Packa upp flyttlådorna och skriv recension av flyttfirman

Bra! Endast det sista kvar nu.

Det är dags att tömma flyttlådorna så att flyttfirman kan komma och hämta tillbaka dem (Ifall du har avtalat så). Vanligtvis hyr man ut flyttlådor för ett par veckor, en vecka för att packa och en vecka för att packa upp, men hur länge du hyr beror på hur snabb du är.

Sen när du hinner kolla e-posten så väntar möjligheten att skriva en recension om flyttfirman du använt. Du kan poängsätta din upplevelse, en till fem stjärnor och skriva en skriftlig recension till Flyttjakt. Detta är såklart frivilligt, men kul och speciellt bra för kommande personer som ska flytta och kan läsa din recension. Var med och gör fler trevliga flyttar i Sverige.

Lycka till med nya hemmet önskar Vilma från Flyttjakt.nu-teamet!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips