Hemförsäkring och flytt – 6 tips för en försäkrad flytt

Det händer och sker när man flyttar, speciellt då saker ska packas, bäras och transporteras.

Det är svårt att undvika skador i samband med flytt, så hur kan man förbereda sig för det?

Till näst går vi igenom försäkrings och ansvarsfrågor som gäller när man flyttar i Sverige:

  • Vem kompenserar för egendomsskador
  • Hur är det med personskador
  • Vad händer om jag använder en flyttjänst
  • Är hemförsäkringen giltig i nya hemmet
  • Fällan med två lägenheter
  • Överföring av försäkring till nytt hem

Sedan till saken:

TV:n gick sönder i flytten – vad ersätter försäkringen?

Hemförsäkringen är flyttarens bästa säkerhet. Ifall du har en hemförsäkring med utökat flyttskydd så täcker hemförsäkringen egendomsskador som hänt under flytten. Vare sig skadan skett vid packningen, bärandet eller transporten så rekommenderar vi att du är i kontakt med ditt försäkringsbolag. Hemförsäkringen är även ofta i kraft utanför hemmet i samband med flytten.

Flera försäkringsbolag kompenserar för skador på egendom som skett under packning och bärande. Däremot varierar det mera beroende på försäkringsbolag om försäkringen täcker skador som skett under transporten. Kolla upp det med ditt försäkringsbolag.

En begränsad hemförsäkring täcker inte för saker som går sönder under en flytt. Ifall du inte är säker på vad din hemförsäkring täcker, kolla upp det i god tid före flyttdagen. Egentligen är det bra att kolla upp det före du börjar packa, så du vet att dina saker är försäkrade redan i det skedet.

Passa på att dubbelkolla vad som ingår i er försäkring och om ni behöver köpa till några tilläggsförsäkringar som ger bättre skydd för era saker vid oförutsedda händelser (Allrisk lösegendom) eller när ni är ute och reser (Utökat reseskydd).

Citat från: Länsförsäkringar  (22.06.2021)

Ersätter hemförsäkringen flytthjälparnas skador?

Hemförsäkringen ersätter främst skador på egendomen. För personskador behövs annan försäkring. För att undvika personskador så kan du alternativt anlita en flyttfirma som tar hand om flyttbilen, att bära och transportera dina flyttsaker och vid behov packningen av dina saker.

Flyttfirman har försäkrat sin personal för skador vilket betyder att du kan bara njuta av en bekymmersfri flytt. Det är annars också stressigt att flytta, så allting som hjälper med flytten är positivt.

Länkförslag: Jämför flyttjänster gratis (Ingen skyldighet att köpa, 100 % riskfritt)

Vad ersätter flyttfirmans försäkring?

Vanligtvis har flyttfirman:

  • Ansvarsförsäkring
  • Transportförsäkring

Om flyttfirman är försäkrad har du möjlighet att få ersättning för skadad eller förstörd egendom i samband med flytten. Kolla därför upp vilka försäkringar flyttfirman har. För att får reda på om flyttfirmans ikraftvarande försäkringar kan du be om en kopia på deras försäkringsbrev. 

Flyttfirman kan också erbjuda tilläggsförsäkringar i samband med flytten, men vi rekommenderar att du kollar upp att din egna hemförsäkring är bra. Den kan skydda din egendom heltäckande och förmånligt. Det kan bra vara att du får den bästa ersättningen från din hemförsäkring.

Är hemförsäkringen i kraft både i den gamla och det nya hemmet?

Kolla att din hemförsäkring ändras så att den gäller för den nya bostaden. Se till att uppdatera informationen till ditt försäkringsbolag. Det kan krävas ändringar till själva hemförsäkringen speciellt om du byter boendeform.Till exempel från en hyresrättsförsäkring till en bostadsrättsförsäkring, för det är viktigt med rätt skydd för din nya bostad. Vanligtvis kan man göra detta via försäkringsbolagets nätsidor.

Observera att hemförsäkringen till din gamla bostad kan också täcka din nya bostad ett tag efter att du flyttat in. Hur länge hemförsäkringen gäller i den nya bostaden beror på försäkringsbolaget. Så se till att kolla upp det.

Hjälp – jag är mellan två lägenheter!

Inga bekymmer, ibland erbjudert försäkringsbolagen försäkringar som gäller i både lägenheten man flyttar ut från och in till under en viss period. Men det är bäst att kontrollera det med ditt försäkringsbolag och ifall inte så kan det gå att ta en tilläggsförsäkring. 

I annat fall så tecknar du en ny hemförsäkring för ditt nya hem ifall det är så att hemförsäkringen på ditt gamla hem inte täcker under flytten. Ifall din avsikt inte är att flytta direkt så rekommenderar vi att överväga att ta en separat hemförsäkring.

Om du har ännu tillgång till din gamla bostad är det rekommenderat att du behåller hemförsäkring till din gamla bostad fastän du flyttat ut.

Om du inte kan flytta allt bohag på en gång gäller hemförsäkringen i en månad på både den nya och den gamla adressen för dina personliga tillhörigheter som möbler, kläder och andra saker

Citat från: If.se (22.06.2021)

Hur byter jag hemförsäkringen till nya hemmet?

Det beror på din försäkring och försäkringsbolag. De flesta försäkringsbolag får informationen automatiskt när du gör adressändring till Skatteverket för din nya bostad. Men det kan vara bra att kolla upp med försäkringsbolaget att din hemförsäkring börjar gälla för den nya bostaden. Speciellt ifall ditt försäkringsbehov ändras så måste du vara i kontakt med ditt försäkringsbolag för att uppdatera och ändra informationen.

Lättaste sättet att flytta din hemförsäkring är elektroniskt via ditt försäkringsbolags nätsidor. Du loggar in med stark autentisering på försäkringsbolagets nätsidor. Där kan du sedan antingen fylla i en flyttanmälan eller sedan ta kontakt med deras kundservice.

Om det har skett förändringar i ditt försäkringsbehov, till exempel vid flytt från lägenhet till villa eller bostadsrätt; ring oss så hjälper vi dig med detta.

Citat från: Folksam.se (22.06.2021)

Kom ihåg att du kan också jämföra din hemförsäkring!

Spara pengar genom att jämföra olika hemförsäkringar. I samband med flytten är det ett perfekt tillfälle att uppdatera sin hemförsäkring och se ifall man kan få ett bättre erbjudande.

Trevlig flytt!

På väg mot en säkrare och trevligare flytt med dessa tips.

Denna artikel är en del av Flyttjakt.nu -tjänsten där via du planerar och jämför åt dig den trevligaste flytten.

Vi kan inte ta ansvaret för att informationen är korrekt – kom ihåg att alltid kolla upp dina personliga försäkringsvillkor.

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips