Den förnuftiga flyttarens checklista

Har du en flytt på kommande? Känns arbetet omöjligt? Här är 5 tips för att planera en flytt och ta hand om flytten smart.

1. Bli av med onödiga saker

De flesta av oss har en hel del saker som vi inte använder ofta. Många har till exempel ett skåp fulla med kläder men använder endast några favoriter i vardagen. Det kan finnas vaser eller apparater i köksskåpet som inte använts på flera år. KonMari-metoden kan kännas lite för extrem för de flesta men nästan alla som flyttar har säkerligen saker som de inte behöver i det nya hemmet. Gå igenom dina saker när du packar och sortera sakerna i lådor, flyttsaker i flyttlådor och skilt de som ska till återvinning. Saker som fungerar och är hela kan föras till lokala återvinningscentraler medan söndriga saker kan föras till en avfallssorteringplats.

När det kommer till att byta möbler är det värt att fundera på att göra det redan före flytten. Om du ändå ska snart köpa ett nytt matsalsbord så kan det vara ett bra tillfälle att bli av med det gamla bordet före flytten? Detta ger dig betydligt mera utrymme i flyttbilen.

2. Börja i tid

Det är en bra idé att börja packa och flyttstäda redan i god tid. Du kan till exempel börja med att packa saker såsom hobbysaker du använder mer sällan och saker för fest. Ta sedan ner i förväg tavlor och lampor som inte är nödvändiga. Det är stressande att packa i sista minuten och då kanske du inte har möjlighet att packa allting så noggrant som du skulle har velat.  

Det kan också vara bra att börja med flyttstädningen innan du flyttar. Till exempel kan du tvätta fönstren och ugnen före själva flyttdagen. Att börja städningen före flytten rekommenderas särskilt ifall nycklarna ska överlämnas redan dagen efter flytten. TIll exempel brukar studentbostäder sakna flexibilitet när det gäller flyttningsdatum och att betala två överlappande hyror passar inte in i en studentbudget.

3. Packa smart

Att packa hör till ett av de viktigaste stegen i en flytt. Kom ihåg att skydda ömtåliga saker som känslig elektronik. Du kan till exempel använda dig av gamla tidningar, handdukar eller till och med av dekorativa kuddar för att skydda saker. Sträva till att packa liknande saker i samma lådor, till exempel köksartiklar i en och badrumsartiklar i en annan.

Var noga med att skriva vad lådorna innehåller, till exempel med hjälp av maskeringstejp så att du enkelt kan hitta föremålen i ditt nya hem. Packa dina viktigaste saker som ditt pass, läkemedel och tandborste på en plats som du hittar dem enkelt, till exempel i en separat ryggsäck.

4. Ta emot all flytthjälp du kan få

Jämför flyttfirmor på Flyttjakt.nu och beställ en flyttfirma på förväg som hjälper dig med flytten. Tänk på hur många flyttarbetare du behöver och behöver du hjälp endast till transporten eller också för att bära eller till och med till packningen.

Ifall du inte använder dig av en flyttfirma, se till att begära flytthjälp i god tid. Kolla att allting är packat när flytthjälpen kommer. Om inte alla dina flytthjälpare är starka och orkar lyfta så kan flyttlådorna sorteras i lättare och tyngre för att göra flytten smidigare. Se till att du också instruerar flytthjälparna i hur flyttbilen ska packas så flytten sker organiserat. 

5. Hjälp till flyttstädningen

Du bör också överväga att anlita professionell hjälp till flyttstädningen eller fråga vänner och släktingar att hjälpa till med flyttstädningen Speciellt om det är en tight tidtabell och det finns många kvadratmeter att städa så kan det vara svårt att fixa städningen på en eller två pers. Det kan ta upp till en dag för en person att städa en mindre bostad medan i en grupp på fyra pers skulle de ta endast några timmar.
Professionell städhjälp bör man definitivt överväga om det är möjligt. Ifall du väljer att anlita städhjälp, kom ihåg att dra nytta av rut-avdraget som nästan halverar kostnaderna!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips