Flytta till en annan stad – Tips!

Ska du flytta till en ny stad eller till och med nytt land? Känns det lite skrämmande? Ibland är det väldigt nervöst att flytta, speciellt om man flyttar till ett nytt stället. Du kanske måste lämna alla dina vänner och familj bakom dej, vilket kan kännas jobbigt. Men flytta till en ny plats kan även kännas spännande och som en rolig grej! Hur du än känner dig ska du inte oroa dig alltför mycket, det kommer att bli toppen!

Vi har samlat ihop tips för dig som ska flytta ensam till ett nytt ställe!

Flytt till en ny stad

Ifall du flyttar till en ny stad, vare sig det är på grund av relation, jobb, studier eller annat, kommer det att förändra din vardag. Innan du flyttar, är det troligtvis svårt att få eller ha en uppfattning om exakt hurdan stad det är man flyttar till innan man kommit fram och bosatt sig. Ifall du känner någon som bor i staden innan du flyttar dit, kan det löna sig att kontakta dem och fråga om tips och råd. Du kan även googla dig fram om bland annat stadens olika områden och var det lönar sig för dig att bo, hurdan kollektivtrafiken är och vilka slags tjänster det finns i staden.

När du flyttat till staden, kan du även fråga människor som bor i staden om tips eller fråga möjliga frågor du har. 

Flytta för arbete eller studier

Ifall du flyttar på grund av arbete, kan du antingen fråga din arbetsplats om tips och råd gällande att söka bostad eller annat om staden. Självklart lönar det sig att söka bostad på ett sådant ställe så att du har lätt väg till jobbet, vare sig det gäller gåväg, kollektivtrafik eller egen bil. Om du flyttar till en annan stad på grund av arbete, kan du även ha rätt till flyttersättning, men detta är något du måste kolla upp med din arbetsgivare.

Ifall du flyttar till en ny stad för att studera, kan det vara att det finns möjlighet för dig att få en studentbostad. Detta brukar skrivas ut på skolans hemsida.  

Hitta nya vänner och socialt nätverk

Vi människor är ju sociala varelser och speciellt ifall du flyttar ifrån din familj och kompisar, kommer du antagligen vilja skapa nya relationer i den nya staden. Detta kan i början kännas som ett skrämmande steg då du kanske inte vet riktigt varifrån du ska börja eller gå till väga. Ifall du börjar på ett nytt jobb eller på en ny skola, kommer du åtminstone lära dig där känna nya människor. Så våga vara så social och öppen som du är bekväm med. Det finns säkerligen flera andra som är i samma situation som du och sådana som söker nya vänner. Finner du inga där, finns det andra sätt att träffa nytt folk. Exempelvis kan du kanske börja någon ny kurs eller hobby, gå med i en Facebook grupp (t.ex. “Nya vänner i Stockholm”). 

Håll kontakten med familj och vänner

Bara för att man flyttar bort från en stad, betyder det inte att relationer måste ta slut. Det är lätt att man känner sig ensam, speciellt i början, när man flyttar till en ny stad och det är absolut inget fel eller konstigt med det. I dessa fall kan det vara skönt att försöka ringa så mycket som möjligt med sina nära och kära.

Var snäll mot dig själv

Du gör redan en stor förändring i ditt liv genom att flytta. Ge dig därför också själv tid att bosätta dig ordentligt, hitta nya kompisar och så vidare. Allt kommer att falla på plats, men det kan ta tid. När du kommit till rätta med själva flytten, kan du småningom försöka engagera dig och hitta ditt nya sociala liv. 

Våra bästa tips!

  • Ta reda på så mycket du kan om staden i förväg och om du känner någon i staden kontakta dem
  • Skaffa lägenhet innan flytten (och glöm inte bort att göra Adressändring till Skatteverket)
  • Våga skapa nya kontakter och relationer, men det är okej om det tar tid
  • Håll kontakten med dina nära och kära
  • Var snäll mot dig själv, att flytta till en ny stad är ett stort steg och förändring i livet
  • Kolla även in vår checklista inför flytt! Den är till stor hjälp så att du inte missar eller glömmer bort något viktigt.

Har du inte ännu valt en flyttfirma inför din flytt? Nu kan du nå ut med endast en offertförfrågan till flera olika flyttfirmor och få flera offerter till din e-post. Sedan kan du välja den flyttfirma vars offert passar dig bäst. Tjänsten är helt gratis att använda och du binder dig inte till något.

Vi önskar dig en trevlig flytt!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips